Mainos

Polta juhannuskokkoa vasta, kun olet lukenut nämä ohjeet

5:08

Palokunnan päällikkö Erkki Kauranen Savion VPK:lta ja koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen Suomen Palopäällystöliitosta antoivat Huomenta Suomessa ohjeet juhannuskokon paikkaan, materiaaliin, sytytykseen ja valvontaan.

Luvat

Jos kokkoa ei polta omilla mailla, sen tekemiseen vaaditaan maanomistajan lupa. Tulentekolupia kokon pystyttämiseen ei tarvita, mutta yleisötapahtumissa pitää olla pelastussuunnitelma.

Alusta

Kokon alla ei saa olla mitään palavaa materiaalia, esimerkiksi kasvustoa. Palamattoman alustan pitää myös olla riittävän isolla alueella, koska kokko säteilee lämpöä pitkälle. Hyviä alustoja ovat esimerkiksi hiekkaranta tai kallio. Kaikkein paras vaihtoehto on rantaveteen tehtävä lautta, jonka päällä kokkoa polttaa.

Materiaali

Kokossa saa polttaa vain puhdasta puuta, ei jätteitä tai painekyllästettyä tai maalattua materiaalia. Kokko ei ole roskienpolttopaikka.

Sytytys

Kokko sytytetään sytytysnesteellä - ei heittelemällä bensaa kanisterista mielin määrin, ellei halua polttaa myös kulmakarvojaan. Sytykkeeksi voi laittaa myös kynttilän jämiä tai sytytyspaloja.

Valvonta

Kokkoa täytyy valvoa sen sammumiseen asti. Kokko palaa pitkään, ja maa ja hiillos saattavat pysyä kuumina päiviä. Valveutuneet tietysti kastelevat kokon vielä sammumisen jälkeen huolellisesti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.