Politiikan vuosi 2023 on ollut historiallinen – "Rasismikohun haavat odottavat aukeamistaan"

Pöllöraati: Politiikan vauhdikkaan vuoden kohokohdat – mitä vuonna 2024? 10:14
Katso videolta, miten Pöllöraati arvioi politiikan mennyttä vuotta

Vuosi 2023 on ollut Suomen politiikassa historiallinen. Suomi liittyi Natoon ja sulki itärajan. Maa sai uuden hallituksen, jonka alkutaival oli kivinen toistuvien rasismikohujen myötä. Pöllöraati ruoti Suomen politiikan vuoden tärkeimpiä tapahtumia.

Alkuvuoden tärkeimpiin tapahtumiin kuuluivat eduskuntavaalit ja pitkälliseksi muodostunut uuden hallituksen muodostus.

Jälkikäteen ajateltuna on selvää, että lopulta vaaleissa valittiin kahdesta vaihtoehdosta: sinipunahallituksesta ja oikeistohallituksesta, sanoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum. 

Hän myös toteaa, että kuluva vuosi on ensimmäinen, kun Perussuomalaiset on hallituksessa toteuttamassa politiikkaansa eikä puolueen hallitus ole pienestä laskusta huolimatta lähtenyt syöksykierteeseen. 

Politiikan toimittaja Jari Korkin mukaan hallituspohja alkoi todellisuudessa hahmottua heti vaaliuurnilla, kun SDP ei ollut selkeästi toiseksi suosituin puolue. 

–  Sosiaalidemokraattien kannatus ei riittänyt hallitukseen, Korkki toteaa. 

Rasismikohu väritti mennyttä kesää

Hallituksen alkutaival oli hankala, kun perussuomalaisten ministereiden rasistiset kirjoitukset levisivät mediassa. Nyt rasismikohun värittämästä kesästä on kulunut puoli vuotta, ja hallitus on viime kuukausina keskittynyt politiikkansa toteuttamiseen. 

Kokoomuslaiset väittävät unohtaneensa kohun, kristillisdemokraatit ovat oikeasti unohtaneet sen, perussuomalaiset ja RKP käyvät varmaankin edelleen jossakin Terapeutti-Villen istuinnoissa avaamassa näitä haavoja, Neihum summaa. 

Hän uskoo, että kohusta jäi haavoja, joihin ei haluta palata sen enempää politiikassa kuin mediassakaan. Neihumin mukaan haavoja jäi etenkin RKP:lle sekä kohun ytimessä olleille perusuomalaisille. 

Tietyllä tavalla ne haavat odottavat aukeamistaan ehkä ensi vuoden aikana, Neihum sanoo.

Korkin mukaan hallituksen kipuilusta päästiin ylitse syksyllä eduskunnan istuntokauden alettua.

Ehkä oli heidän, että edukseen eduskunta kokoontui syksyllä ja he pääsivät tällaiseen arkiseen aherrukseen, Korkki sanoo. 

Ylen Politiikkaradion politiikan toimittaja Linda Pelkonen uskoo, että rasismikohu vaikutti Suomen maineeseen maailmalla. 

Vaikka se on täällä Suomessa pystytty lakaisemaan maton alle aika hyvin, niin kyllä kohu siitä huolimatta muistetaan. 

Ensi vuonna on luvassa vaaleja ja mahdollisia lakkoja

Ensi vuoden poliittisiin tapahtumiin kuuluvat tietysti presidentinvaalit sekä europarlamenttivaalit. Jari Korkki pohtii, tuleeko Suomeen yleislakko maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Samana päivänä alkaa myös uuden presidentin virkakausi. 

Niin kävi Kekkoselle, käykö niin myös nyt? Korkki kysyy.

Neihum heittää kaks muut yllätävää kaksi muut yllätävää ensi vuoden tapahtumaa: 

Työehtosopimussäädännön ja IF Gnistan -jalkapalloseuran satavuotisjuhlat, Neihum sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat