Poliisilta vahva vetoomus: Vietä vappua vain lähipiirisi kanssa!

Osaan Suomea luvassa aurinkoinen vappu – katso Pekka Poudan tuore ennuste 3:00
Katso videolta millaisessa säässä vappua vietetään.

Poliisi vetoaa suomalaisiin ja kehottaa viettämään vappua maltillisesti vain oman lähipiirinsä kanssa ja noudattamaan edelleen alueellisia ohjeita ja rajoituksia.

– Vietä vappu oman lähipiirisi kanssa. Pandemiaa ei ole vielä voitettu, ja riskit ovat yhä olemassa. Kokoontuminen keskustoihin tai puistoihin ei vielä ole turvallista. Kun vielä jaksamme noudattaa ohjeita ja rajoituksia, niin saamme ehkä kesäksi enemmän mahdollisuuksia myös liikkumiseen ja ystävien tapaamiseen, muistuttaa valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja ylikomisario Harri Nojonen Sisä-Suomen poliisilaitokselta. 

Poliisi toivoo, että ihmiset noudattaisivat annettuja ohjeita ja alueellisia rajoituksia niin itsensä, läheistensä kuin koko yhteiskunnan takia eikä poliisin tarvitsisi vappuna puuttua kiellettyihin kokoontumisiin.

– Vastuullinen käyttäytyminen lähtee meistä jokaisesta itsestämme, poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta sanoo.

Tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla pitää vielä välttää

Poliisi valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä kokoontumisrajoitusten ja ravintolatoiminnan rajoitusten noudattamista. Jos poliisi havaitsee kiellettyjä tapahtumia tai tilaisuuksia, ne päätetään ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin. 

– Poliisin tehtäviin kuuluu valvoa kokoontumisrajoitusten noudattamista ja siksi poliisi puuttuu vappunakin mielenosoitusten ja muiden kokoontumislaissa säädettyjen yleisten kokousten järjestämiseen, Vesa Pihajoki sanoo. 

Niillä alueilla, joilla on voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, yleisten kokousten, mielenosoitusten ja yleisötilaisuuksien järjestäminen on rajoitettu joko kokonaan tai merkittävin henkilörajoituksin. 

Näiden lisäksi ihmisten tulisi suositusten mukaan välttää kaikkea sellaista toimintaa, jossa useat ihmiset viettävät samassa paikassa aikaa yhdessä eikä kyse ole pienessä lähipiirissä tapahtuvasta toiminnasta. 

Vaikka tällaiset muut väenkokoontumiset eivät kuulu kokoontumisrajoitusten piiriin, koska niissä ei ole kyse kokoontumisvapauden käyttämisestä, on näissäkin edelleen vahvana suosituksena välttää lähikontakteja. 

Poliisi vetoaa vanhempiin seuraamaan lasten ja nuorten tekemisiä vappuna 

Poliisi valvoo vappuna erityisesti myös alaikäisten päihteiden käyttöä. Poliisi pyytää aikuisia seuraamaan lasten ja nuorten tekemisiä ja pyytää muistuttamaan heitä koronaan liittyvistä kokoontumisrajoituksista ja alaikäisten alkoholinkäyttökiellosta. 

– Vahva suositukseni kaikille vanhemmille: Keskustele nuorten ja etenkin alaikäisten kanssa vappusuunnitelmista ja seuraa heidän tekemisiään. Vanhempien vastuu on myös omalta osaltaan muistuttaa lapsia ja nuoria koronaan liittyvistä kokoontumisrajoista, muistuttaa Nojonen. 

Lue myös:

    Uusimmat