Koronatartunnat tulevat nyt kaveripiireistä ja työpaikoilta – "Tämä on tällä hetkellä nuorten aikuisten epidemia"

1:55
THL: Tapausmäärät vähentyneet Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät tänään aamupäivällä tiedotustilaisuuden ajankohtaisesta koronavirustilanteesta.

Suomessa koronaepidemia on rauhoittumassa ja uusien tautitapausten määrät jatkavat laskemistaan. Annetut suositukset ja rajoitukset ovat selvästi tuottaneet tulosta ja estäneet tartuntoja.

Kevään edetessä rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukemaan epidemiatilanteen kohenemista.

Parantuneesta tilanteesta huolimatta tartuntoja todetaan edelleen paljon. Siksi tilanne voi nopeasti heiketä, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät merkittävästi ja tartunnat pääsevät leviämään väestössä laajemmin.

Sosiaaliset kontaktit ovat riski

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki muistutti tiedotustilaisuudessa, että jokaisen suomalaisen on noudatettava edelleen hyvää hygieniaa ja pidettävä etäisyyttä, jotta hyvä tartuntatilanne jatkuu.

– Perhepiirissä saatavat tartunnat ovat alkaneet vähentyä, mutta muut sosiaaliset kontaktit korostuvat nyt. Tämä on tällä hetkellä nuorten aikuisten epidemia. Noin 80 prosenttia tapauksista todetaan alle 50-vuotiailla, Voipio-Pulkki sanoi.

– Tartuntoja on tullut nyt kaveriporukoista, työpaikkojen sosiaalitiloista ja kahvitauoilta. Ne ovat riskitilanteita. Myös tapaamiset ulkotiloissa ovat riski. Tämä täytyy muistaa arjessa.

THL:n ja STM:n edustajat korostivat, että vapun aikaan täytyy muistaa myös pitää etäisyyttä ja noudattaa hygieniaohjeita. Vappua kehotetaan viettämään vain omien läheisten kesken.

Eri paikkakunnilla eri tilanne

Sairaanhoitopiirien epidemiatilanteessa on edelleen suuria eroja. Heikoin tilanne on edelleen Suomen etelä- ja lounaisosissa. Ilmaantuvuus on kuitenkin pienentynyt useimmissa sairaanhoitopiireissä.

Suomessa todettiin eilen 208 uutta koronavirustapausta. Koronaan kuolleita on nyt Suomessa yhteensä 911.

Intian koronavirusmuunnosta on löytynyt Suomessa kolmesta maaliskuussa otetusta näytteestä.

Karanteeniin asetettujen henkilöiden määrä on pitkän laskun jälkeen pysynyt samana 

Uusien kotimaisten tartuntojen lähde saatiin selvitettyä viime viikolla yli 70 prosenttissa tapauksista. Tartunnoista 27 prosenttia todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa.

Karanteenissa olevien henkilöiden osuus tartunnoista on laskenut edellisviikosta, jolloin osuus oli 40 prosenttia. Viime viikolla karanteeniin asetettiin 6 528 henkilöä, eli suunnilleen sama määrä kuin edeltävällä viikolla.

Viime viikolla Suomessa ilmoitettiin yli 1 600 uutta koronatapausta, mikä on noin 300 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. 

Viimeisen kahden viikon aikana raportoitiin yli 3 500 uutta tapausta, mikä on yli 2 200 tapausta vähemmän kuin kahden edellisen viikon aikana. 

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,70–0,90, eli se on pysynyt 7. huhtikuuta lähtien alle yhdessä.

Viime viikolla koronavirustestejä tehtiin yli 115 000 kappaletta. Positiivisten näytteiden osuus testatuista oli noin 1,4 prosenttia. 

Koronarokotukset etenevät hyvin kaikkialla

Suomessa ensimmäisen rokoteannoksensa on saanut 70 vuotta täyttäneistä jo 88 prosenttia ja 50 vuotta täyttäneistä 57 prosenttia.

Rokotteiden arvioidaan vähentäneen sairaalahoidon tarvetta koronaan sairastuneilla. 

Eilen tehohoidossa oli 33 potilasta. Perusterveydenhuollon osastoilla oli 36 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 64 koronapotilasta. Yhteensä sairaalahoidossa oli 133 potilasta koronavirustaudin vuoksi. Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan tulevalla viikolla edelleen laskevan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja