Poliisia pakoon kaahailleen toilailut Haapajärvellä tallentuivat kameraan – myöhemmin miehen hallusta löytyi epätavallinen asevalikoima

Poliisia pakoon kaahailleen toilailut tallentuivat kameraan – myöhemmin hallusta löytyi epätavallinen asevalikoima 4:11

Mies työllisti poliisia useampaan kertaan, kun hän auton ratissa toilailujen jälkeen kärähtikin lopulta naamioitujen aseiden hallussapidosta.

Mies kaahaili poliisia pakoon Haapajärvellä vuoden 2017 tammikuussa.

Pysähtymismerkkiä vilkuttava poliisi oli ajanut kuljettajaa takaa noin 20 minuutin ajan. Tämän aikana karkulainen muun muassa laiminlöi kärkikolmion, ajoi noin 105 kilometriä tunnissa alueella, jossa nopeusrajoitus oli 40–60 kilometriä tunnissa sekä ajoi väärällä ajokaistalla pakottaen vastaantulevan liikenteen väistämään.

Lopulta mies jäi kiinni ajettuaan autonsa kaarteessa ojaan.

Omatekoisia aseita ja katkaistu haulikko

Saman vuoden lopussa mies oli myös rikkonut erään asunnon ikkunan sekä pahoinpidellyt erään miehen ilmeisesti kostona tämän ilmoitettua päihtyneestä tekijästä poliisille.

Viime vuoden huhtikuussa mies kuitenkin kärähti asteen vakavammista rikoksista, kun hänen hallustaan löytyi Ylivieskassa kolme kynäpistoolia tai muuta itse tehtyä ampuma-asetta, kivääri ja katkaistu haulikko. Lisäksi hänellä oli patruunoita ja kaasusumutin.

Lisäksi hänen hallustaan löytyi tulilankaa, nalleja ja sytytin.

Väite: Murtautui yöksi autoon, joka olikin lastattu aseilla

Miehen selityksen mukaan hän oli "umpihumalassa nukkunut autossa", eivätkä sieltä löytyneet esineet olleet hänen. Auto oli otettu luvatta käyttöön joitain päiviä aikaisemmin, ja löytynyt kivääri tiedettiin anastetun edellisen vuoden lopussa. Mies löytyi autosta yksinään poliisin osuttua paikalle.

Oikeus ei uskonut, että mies olisi sattumalta päätynyt viettämään yötään autoon, jossa kyseiset esineet olivat.

– Käräjäoikeus pitää erittäin epätodennäköisenä, että tällainen omaisuus kovin helposti jätettäisiin lukitsemattomaan autoon. Muun ohessa tämä huomioon ottaen [miehen] kertoma sattumavarainen meneminen autoon, jonka sisällä oli sattunut olemaan pimeillä markkinoilla myynnin kannalta arvokkaita aseita, ei ole uskottava.

Osaltaan uskottavuutta söi se, että osa aseista löytyi miehen repusta. Hän ei kertomansa mukaan ollut ymmärtänyt kyseessä olleen ampuma-aseet.

Tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

Vuonna 1976 syntynyt mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, lievästä vahingonteosta, pahoinpitelystä, törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Rangaistuksessa painoivat miehen aiemmin saamat tuomiot.

Hänet määrättiin lisäksi korvaamaan rikkomansa ikkuna ja maksamaan joitain satoja euroja pahoinpitelemälleen miehelle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat