Mainos

Poliisi: Vain harva ilmoitus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on perätön

Viime vuonna lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon 1 567, mikä on yli puolet enemmän kuin vuosittaiset keskiarvot vuodesta 2002 lähtien. Perättömien tai kiusan vuoksi tehtyjen ilmoitusten tarkka määrä on kuitenkin arvoitus.

Pirkanmaan poliisin tietoon tulee vuodessa muutamia perättömiä ilmiantoja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kaikki tapaukset eivät liity huoltajuusriitoihin. Poliisi ei pidä hälyttävänä ilmiönä perättömiä ilmiantoja, jotka koskevat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

– Suurimmassa osassa ilmoituksista on syntynyt todenperäinen epäily ja siksi niitä tutkitaan. Kiusaamismielessä tehtyjä ilmiantoja ei ole tullut poliisin tietoon paljoakaan, sanoo Tampereen poliisin rikoskomisario Jari Kinnunen.

– Tällaisia tapauksia on ehkä muutama vuodessa.

Vuonna 2008 tehty lastensuojelulain uudistus madalsi ilmoittamiskynnystä. Rikoskomisario Kinnunen myöntää, että tutkittavien tapausten lisääntyessä myös aiheettomien ilmoitusten määrä kasvaa. Ilmoitus voi olla kuitenkin aiheeton monesta syystä, eikä taustalla välttämättä ole lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

"Viranomaisralli vie pientä ihmistä kuin litranmittaa"

Poliisi kertoo suhtautuvansa vakavasti kaikkiin seksuaalirikosepäilyihin. Epäilyksen varjon langetessa ylle alkavat myös viranomaiskoneiston rattaat pyöriä. Siltä eivät säästy epäilty, ilmoituksen tekijä tai lapsikaan.

– Asianomaisten kannalta perätön ilmoitus on ongelma. Siitä alkaa viranomaisralli, jossa pieni ihminen on kuin lastu laineilla ja häntä viedään kuin litranmittaa. Se voi olla niin rankka paikka, ettei epäilyn alaiseksi joutunut henkilö saata selvitä siitä ollenkaan, Kinnunen sanoo. – Ja perättömän ilmoituksen tehnyt voi joutua itse leivättömän pöydän ääreen.

Kaikista lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä ilmoituksista poliisi ei kuitenkaan aloita laajaa ja aikaa vievää tutkintaa.

– Ilmoituksen sisältämät tiedot eivät aina yksikertaisesti voi pitää paikkaansa. Poliisille muodostuu joskus ihan omakin käsitys siitä, miten asia on todellisuudessa mennyt. Kokonaispaketti ratkaisee ryhdytäänkö epäilemään, että ilmoitus on tehty ihan muussa tarkoituksessa, rikoskomisario Jari Kinnunen sanoo.

Poliisiammattikorkeakoulu käynnistää parhaillaan tutkimusta lapsiin kohdistuvista rikoksista. Poliisissa odotetaan tutkimuksen valmistumista mielenkiinnolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.