Poliisi teki ratsian Aleksei Navalnyin säätiön tiloihin – oppositiopoliitikko pidätettiin "pakkokeinoin"

Venäjällä poliisi otti hetkellisesti kiinni oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin.

Kiinniotosta kertoi aiemmin Navalnyin edustaja Kira JarmushTwitterissä. Hieman myöhemmin hän kertoi Navalnyin päässeen kuitenkin vapaaksi.

Navalnyi kertoi Twitterissä aiemmin, että hänet oli jostain syystä viety väkipakolla ulos toimistoltaan.

Tapaus liittyi Navalnyin korruption vastaisen FBK-säätiön tiloissa Moskovassa tehtyihin etsintöihin. Jarmushin arvion mukaan viranomaiset päättivät tehdä etsinnän tänään, koska Navalnyin oli määrä illalla puhua kannattajilleen viikoittaisessa Youtube-ohjelmassa.

Navalnyin henkilökunta julkaisi etsinnöistä videon, jossa viranomaiset yrittivät päästä sisälle FBK:n toimistoon käyttäen jonkinlaista sahaa, minkä vuoksi kipinöitä lensi ympäriinsä.

Säätiön toimiston ovi on murrettu niin useaan otteeseen, että ovelle on tehty oma Twitter-tili, jossa tilin ylläpitäjä kertoi tänään oven olevan edelleen "elossa".

Viranomaiset veivät toimittajan kotoaan

Viranomaiset tekivät oppositiolehti Novaja Gazetan mukaan tänään etsintöjä myös lehden erikoiskirjeenvaihtajan Julija Poluhinan asunnossa Moskovassa. Lehden antaman lausunnon mukaan kahden lapsen äiti Polukhina on viety ratsian jälkeen tuntemattomaksi jääneeseen paikkaan.

– Tähän mennessä tämä näyttää kaappaukselta, Novaja Gazeta kertoi.

Lausunnossa kerrottiin, että etsinnät ovat kytköksissä Novaja Gazetan julkaisuihin, joissa kerrotaan muun muassa laittomien aseistautuneiden ryhmien toiminnasta sodan runtelemassa Itä-Ukrainassa. Ukraina taistelee alueella Venäjä-myönteisiä separatisteja vastaan.

Viranomaiset ovat lisänneet tasaisesti Navalnyiin ja hänen liittolaisiinsa kohdistuvaa painetta. Etsintöjä on tehty säännöllisesti ja presidentti Vladimir Putinin merkittäviin vastustajiin kuuluvalle Navalnyille liittolaisineen on annettu lyhyitä vankilatuomioita.

Navalnyi oli vankilassa kesällä, mutta vapautui elokuun loppupuolella. Hän oli tätä ennen auttanut järjestämään hallinnonvastaisia mielenosoituksia, jotka vaativat reiluja aluevaaleja Moskovan valitessa paikallishallintonsa jäseniä. Vaaliviranomaiset estivät tuolloin useiden oppositioehdokkaiden osallistumisen vaaleihin.

Aiemmin syksyllä Navalnyin säätiö julistettiin "ulkomaiseksi agentiksi".

Oppositioaktivisti kaapattiin armeijaan

Venäjän oppositio osoitti Moskovassa eilen mieltään armeijaan kaapatun nuoren oppositioaktivistin puolesta. Oppositio pitää FBK:ssa työskennelleen Ruslan Shaveddinovin pakottamista armeijaan mielivaltaisena sortona.

Shaveddinov, 23, katosi aatonaattona poliisin tehtyä ratsian hänen kotiinsa. Vuorokauteen häneen ei saatu mitään yhteyttä, kunnes aattona kävi ilmi, että hänet oli viety sotilaspalvelukseen pohjoiselle Novaja Zemljan saarelle, jossa tehtiin ydinkokeita neuvostoaikana.

Navalnyin mukaan Shaveddinovia valvotaan jatkuvasti eikä tämä ole saanut käyttää puhelinta toisin kuin palvelustoverinsa. Lopulta Shaveddinov oli onnistunut soittamaan lainapuhelimella puolisolleen Kira Jarmushille.

Venäläisten miesten pitää periaatteessa käydä vuoden mittainen asepalvelus 19–27-vuotiaina, mutta palveluksesta voi vapautua useilla eri syillä. Navalnyin mukaan Shaveddinovilla on vapauttamiseen oikeuttava terveyssyy.

26.12.2019 kello 16.13: Korjattu Julija Poluhinan nimen kirjoitusasu. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja