Poliisi on aloittanut Kankaanpään "natsiporukan" kuulustelut – näin koko terrorismitutkinta sai alkunsa: Taustalla sattuma ja vähäpätöinen huumejuttu

5:08
MTV Live vieraili Kankaanpäässä: Näin pikkukaupungissa on otettu vastaan tieto poliisin terrorismitutkinnasta.

Poliisi on aloittanut Kankaanpään terrorismirikosten valmistelusta epäiltyjen nuorten miesten kuulustelut. Tutkinnanjohtajan mukaan epäiltyjen jäljille päästiin sattumalta vähäpätöisen huumejutun kautta. 

Lounais-Suomen poliisi kertoi viime perjantaina, että se epäilee viittä 1990-luvulla syntynyttä miestä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista sekä terrorismirikoksen valmistelusta.

Poliisin käsityksen mukaan miehet olivat muodostaneet radikaaliin äärioikeistoideologiaan nojaavan ryhmän, ja heidän epäillään suunnitelleen jonkinlaista terroritekoa. Kankaanpään kylillä miehet tunnettiin "natsiporukkana". 

Poliisin epäilyt ovat täysin poikkeuksellisia. Kyse on ensimmäisestä äärioikeistoa koskevasta terrorismitutkinnasta Suomessa.

"En kommentoi"

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom kommentoi tapausta koskevia yksityiskohtia varovaisesti.

– En voi kommentoida tätä tässä vaiheessa, kuuluu vastaus lähes kaikkiin toimittajan kysymyksiin.

Sen Sjöblom kuitenkin kertoo, että poliisi on tiistain aikana tai sen jälkeen ennättänyt aloittaa epäiltyjen miesten kuulustelut. Sisältöä hän ei avaa. Hän ei ota kantaa edes siihen, ovatko epäillyt puhuneet.

– Jos nyt jotain haluaa sanoa, niin esitutkintaa on jatkettu vangitsemisen jälkeen. On normaali tapa, että käydään läpi siihen hetkeen mennessä kertynyttä aineistoa ja tehdään suunnitelmia jatkosta, Sjöblom muotoilee ympäripyöreästi.

– Tiistaina tehtiin suunnitelmaa, ja sitä on toteutettu. Ensimmäisiä kuulusteluja on ennätetty tehdä, hän jatkaa.

Sjöblomin mukaan kuulustelut ovat esitutkinnan kannalta avainasemassa, ja niitä jatketaan ja suunnataan edelleen tutkinnan edetessä.

Epäilyt heräsivät sattuman kautta

On osin sattumaa, että viisi alun perin Kankaanpään alueelta ponnistanutta nuorta miestä istuu nyt tutkintavankeudessa terrorismirikoksista epäiltynä.

Sjöblomin mukaan terrorismirikosepäilyt heräsivät, kun poliisilla oli loppukesästä 2019 selvitettävänä tavanomainen huumausainerikosasia. Hän ei täsmennä, millaisesta tapauksesta oli kysymys. Se oli kuitenkin joka tapauksessa juttu, jollaisia poliisi kohtaa työssään päivittäin.

– Se taisi olla jopa Kankaanpään poliisiasemalla selvitettävänä, ja sitä on kautta tullut poliisin tietoon asioita, Sjöblom sanoo.

Sjöblom kommentoi rikosepäilyn heräämistä hyvin yleisellä tasolla ja pidättäytyy kertomasta, mihin poliisi tarkalleen tuolloin törmäsi.

– Poliisi tutkii asioita, ja esitutkinnan yhteydessä voi päätyä erilaisia tietoja poliisin tietoon. Kun niitä osataan kriittisesti tarkastella ja ollaan kiinnostuneita asioista… No tuota, se liittyy vielä keskeneräiseen esitutkintaan, hän sanoo.

Joka tapauksessa poliisilla on vähäpätöisemmänkin rikoksen yhteydessä "hyvän toimivaltuudet" ja erilaisia tutkintakeinoja avaava pakkokeinolaki, johon nojata, Sjöblom muistuttaa.

– Yleisellä tasolla kun puhutaan, voidaan tehdä esimerkiksi kotietsintä, jos se on suhteellisuus- ja kohtuullisuusperiaatteen mukaista. Myös laite-etsinnät voivat tulla kysymykseen hyvinkin pienestä rikoksesta.

Aseet epäillään viedyn mökkimurrolla

Rikoksista epäillyt viisi miestä ovat kaikki parikymppisiä, vuosina 1995-1998 syntyneitä. He tuntevat toisensa pidemmältä ajalta. Miehet ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa, minne heidät passitettiin käräjäoikeuden päätöksellä.

Käräjäoikeuden julkisten asiakirjojen perusteella poliisi epäilee, että neljä miehistä olisi aloittanut terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelun toukokuussa 2019. Viidennen miehen epäillään liittyneen mukaan valmisteluun saman vuoden elokuussa.

Lisäksi asiakirjoista käy ilmi, että miehistä neljää epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Poliisi uskoo epäiltyjen tekojen päättyneen loppuvuodesta 2019. Poliisi takavarikoi tuolloin tiettävästi huomattavan määrän räjähteitä ja ampuma-aseita tapaukseen liittyen.

Sjöblomin kertoman mukaan poliisilla on käsitys siitä, mistä aseet ovat peräisin.

– Olen tainnut jo aiemmin kommentoida, että ne aseet on viety mökkimurron yhteydessä, hän sanoo.  

Kaikki viisi miestä ovat aiemmin, vuoden 2020 alussa, olleet tutkintavankeudessa muun muassa törkeästä ampuma-aserikoksesta epäiltynä. Neljän vangitsemisperusteina mainittiin lisäksi Jämijärvellä syksyllä 2018 tapahtunut varkaus. Kyse on kaikesta päätellen ollut kyseisestä mökkimurrosta.

2:56
Katso video: Tästä Kankaanpään terrorismiepäiltyjen väitetyssä akselerationismi-aatesuunnassa on kyse.

Poliisi aikoo nyt vaieta

Mutta mihin aseita olisi tarvittu?

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, mikä on poliisin käsityksen mukaan ollut miesten valmistelemaksi epäillyn terroristisen teon kohde.

Myöskään sitä ei ole kerrottu, uskooko poliisi, että tapaukseen voisi liittyä viiden vangitun lisäksi muitakin epäiltyjä.

Tutkinnanjohtaja Sjöblomin mukaan poliisi tulee tuskin antamaan näihin kysymyksiin vastauksia ainakaan enää kuluvan vuoden aikana. Hänen mukaansa asiasta saatetaan tiedottaa enemmän tutkinnan loppuvaiheilla, kenties tammikuun loppupuolella. Ellei ilmene syytä toimia toisin.

– Voi olla, ettei nyt ihan heti tiedoteta, mutta tilanteet voivat muuttua, hän sanoo.

Mahdolliset syytteet jutussa on nostettava maaliskuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja