Poliisi huolissaan jopa alle 10-vuotiaiden käytöksestä verkossa: "riisuuntuvat, keimailevat ja koskettavat itseään" kuvissa ja suorissa lähetyksissä

Poliisi on huolissaan nuorista ja lapsista, jotka lataavat verkon yhteisöpalveluihin itsestään paljastavia kuvia tai käyttäytyvät suorissa verkkolähetyksissä sopimattomasti.

Myös nuori tai lapsi voi itse syyllistyä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän materiaalin levittämiseen, keskusrikospoliisi muistuttaa tiedotteessaan.

Poliisi kertoo tiedotteessaan esimerkin hiljattain paljastuneesta tapauksesta, jossa joukko suomalaisia lapsia oli esiintynyt suorassa verkkolähetyksessä sosiaalisessa mediassa, ilmeisesti vähäisessä tai paljastavassa vaatetuksessa.

Yhdysvalloissa viranomaiset olivat tulkinneet lähetyksen loukkaavan lasten sukupuolisiveellisyyttä ja ottaneet asian tiimoilta yhteyttä keskusrikospoliisiin.

Poliisin mukaan tapauksen tyssäsi alkuunsa, sillä vanhin videolla esiintyneistä lapsista oli 11-vuotias. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ole ainoastaan rikosoikeudellisesta asiasta.

– Poliisi muistuttaa, että kuvien, videoiden tai live-kuvan lähettäminen tai jakaminen netin välityksellä voi olla kohtalokasta, sillä netistä materiaalia ei saa koskaan pois. Myös live-lähetyksen voi kuka tahansa tallentaa ja jakaa edelleen tai myydä. Yllä mainitussa tapauksessa suomalaislasten tekemä video oli tallennettu jo eri puolilla maailmaa, tiedotteessa kerrotaan.

Kuvia tai videoita verkkoon ladatessa kannattaa myös pitää mielessä, että älylaitteet voivat liittää tiedostoihin esimerkiksi paikannustietoja, jotka ovat kenen tahansa saatavilla, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan lapset ja nuoret esiintyvät videoilla ja livelähetyksissä yleensä esimerkiksi ”tanssimalla, riisuuntumalla, keimailemalla ja koskettamalla itseään tai toisiaan”.

Nuorimmat omia kuviaan levittäneistä suomalaislapsista ovat poliisin mukaan alle 10-vuotiaita.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja