Pohjois-Savon sarjasytyttäjälle vuosien vankeustuomio

Mies teki useita tuhopolttoja Pohjois-Savossa: Kameraan tallentui tuhotyöt rivitalon pihassa 1:03
Katso videolta, miten miehen tuleen syttynyt auto on polttaa kovan onnnen rivitalon. Lopulta rivitalo paloi miehen takia kokonaan. Video tehtiin, kun mies oli määrätty mielentilatutkimukseen.

Pohjois-Savon tuhopolttosarjasta annettiin alentuneesti syyntakeiselle miehelle pitkä vankeustuomio. Tuomiossa piirtyy kuva miehestä, jota tulipalot seurasivat.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomionsa Rautavaaran ja Kuopion Nilsiän alueella syttyneistä tulipaloista. Teoista vakavin oli kokonaisen rivitalon tuhoaminen täysin. Muita tuhopolttojen kohteita olivat esimerkiksi saunat, joita sytytettiin tuleen ilmeisesti murtojälkien peittämiseksi. Myös eräs hautausmaan varasto sytytettiin tuleen.

Erikoista tapauksessa oli, että samainen rivitalo oli ollut vaarassa tuhoutua kahdesti. Ensin liekeissä oli sen vieressä ollut auto, toisella kertaa seitsemän hengen asuttama rivitalo sytytettiin tuleen keskellä työtä. Rivitalo tuhoutui täysin. 

Asukkaat onnekkaasti pelastuivat, vaikka osalla heistä liikkuminen oli hidasta. Ainakin kaksi asukkaista pelastui asunnostaan vasta viime hetkellä ennen katon sortumista.

Katso videolta, miten kovan onnen rivitalolla syttyi tulipalo toisensa jälkeen, ja lopulta talo paloi kokonaan.

 

Yli neljän vuoden tuomio päätekijälle

Pisimmän tuomion sai vuonna 1981 syntynyt mies, jonka katsottiin tehneen rikokset alentuneesti syyntakeisena. 

Hänet katsottiin syylliseksi kolmeen tuhotyöhön, vahingontekoon ja törkeään vahingontekoon, yleisvaaran tuottamukseen, törkeään varkauteen ja kulkuneuvon luovuttamiseen juopuneelle. Hänet tuomittiin näistä yhteensä 4 vuoden 2 kuukauden vankeuteen.

Vuonna 1996 syntynyt mies tuomittiin tuhotyöstä, vahingonteosta ja kahdesta rattijuopumuksesta 1 vuoden 7 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänen tuomionsa keveni, koska hän on merkittävällä tavalla pyrkinyt helpottamaan asian selvittämistä sekä esitutkinnassa että oikeudenkäynnissä.

Tuhopoltoista maksettavat korvaukset lasketaan sadoissatuhansissa euroissa.

Syytteistä neljä hylättiin. Ne koskivat syytetyn hallitseman loma-asunnon kolmea tulipaloa sekä yhtä tekijän oman henkilöauton auton tuleen syttymistä.

Lue myös:

    Uusimmat