Pohjois-Pohjanmaan tulvat jatkuvat viikonloppuna – jo 60 pelastustehtävää

Tulvat ovat katkoneet teitä ja saartaneet taloja Etelä-Pohjanmaalla 1:54
Katso myös: Tulvat ovat katkoneet teitä ja saartaneet taloja Etelä-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan eteläosien jokien tulviminen on jatkunut tänään, kertoo alueen ely-keskus.

Kalajoessa Alavieskan keskustan jääpato purkautui tänään iltapäivällä, ja Kalajoen jäät kasautuvat nyt Tyngän kylän kohdalle, jossa vesi nousee.

Jokien veden pintaa ovat nostaneet jääpadot. Tulvakeskus kertoi eilen, että vesi nousee monin paikoin selvästi keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle.

Kalajoen tulvatilannetta on saatu helpotettu joen latvajärvien säännöstelyllä ja ennen tulvaa tehdyillä jääsahauksilla. Sahaaminen on auttanut poikkeuksellisen paksujen jäiden lähtöä.

Pelastuslaitokselle tulviminen on aiheuttanut runsaasti tehtäviä. Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Esa Kaikkosen mukaan tänään iltapäivänä kello viiteen mennessä tulvasta johtuvia pelastustehtäviä oli ollut reilu kymmenen. Torstaista lähtien tehtäviä on ollut peräti noin 60.

–  Vettä on pumpattu pääasiassa kellareista ja myös lattioilta. Myös talojen suojauksia on tehty ja neuvottu ihmisiä talon suojaamisessa, Kaikkonen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos tiedotti eilen, että pumppaus- ja suojaustehtävien lisäksi yksi ihminen evakuoitiin pintapelastuslautalla.

Kaikkosen mukaan vuosi on poikkeuksellinen, sillä tehtäviä on ollut paljon melko pienellä alueella.

– Tehtävät ovat rajoittuneet pääsääntöisesti Kalajoen ensimmäisen 40–50 kilometrin alueelle.

Kaikkonen kertoo, että lauantaipäivä on ollut kohtuullisen lämmin, eikä tulevaksi yöksi ole luvattu pakkasia. Se tarkoittaa, että joet jatkavat nopeaa sulamista. Ensi viikolla on kuitenkin luvassa pakkasöitä, ja Kaikkonen ennakoi sulamisen hidastuvan.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan Lestijoen ja Kalajoen virtaamat ovat edelleen nousussa. Huippu saavutetaan sunnuntaina tai maanantaina. Tulvakorkeuksia voi nostaa sunnuntain vastaiseksi yöksi odotettu sade.

Tulva-alueilla ei kannata leikkiä

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus puolestaan kertoi tänään, että Kyrönjoen ja sen eteläpuolisten pohjalaisjokien tulvahuippu saavutettiin perjantaina. Jokien virtaamat ovat kääntyneet laskuun, mutta pysyvät vielä suurina lähipäivinä.

Kuortaneenjärven pinnan ennustetaan olevan ylimmillään ensi viikon puolivälissä. Tämän hetken ennusteiden mukaan järven pinta on nousemassa lähelle kevään 1984 tulvan tasoa.

Tulvat ovat myös innostaneet lapsia leikkimään. Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos kuitenkin toivoo, että vanhemmat varoittavat lapsiaan leikkimästä tulva-alueella. Suuret jäälohkareet ja voimakas virtaus aiheuttavat vaaran myös aikuisille.

Myös Etelä-Pohjanmaan ely-keskus ohjeistaa välttämään tulva-alueilla liikkumista. Tulvaherkkien alueiden asukkaita ely-keskus neuvoo varautumaan omaisuuttaan suojaamalla, sillä varautuminen ehkäisee ja pienentää tulvavahinkoja.

Lue myös:

    Uusimmat