Länsirannikolla tulvahuippu – vedet paikoin ennätyskorkealla

Tulvat ovat katkoneet teitä ja saartaneet taloja Etelä-Pohjanmaalla 1:54
Katso myös: Tulvat ovat katkoneet teitä ja saartaneet taloja Etelä-Pohjanmaalla

Suomen länsirannikkoa koettelee tulvahuippu, joka on nostanut vedenpinnat paikoin ennätyskorkealle, tiedottaa Tulvakeskus

Ensi viikolla voimakkaasti viilenevä sää kuitenkin hillitsee tulvia ja kääntää vedenpinnat laskuun.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jokien tulvahuiput ajoittuvat ennusteiden mukaan pääosin tämän viikon perjantaille ja lauantaille. 

Vesi nousee Tulvakeskuksen mukaan monin paikoin selvästi keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle.

Etelä- ja lounaisrannikon jokien pinnat olivat perjantaina jo kääntyneet laskuun. 

Ylhäällä Pohjanlahden rannikolla oli puolestaan edelleen perjantaina vahvasti jäätä, mikä voi johtaa virtaamien jääpatojen muodostumiseen, jos jäät lähtevät liikkeelle laajemmin.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa onkin tehty jäänsahauksia jääpatoriskin vähentämiseksi.

Länsi- ja lounaisrannikon lisäksi muuallakin eteläisessä ja keskisessä Suomessa pelastuslaitoksilla on ollut vahingontorjunnan tehtäviä tulvimisen vuoksi. 

Vesi on uhannut rakennuksia niinkin syvällä sisämaassa kuin Pirkanmaan Juupajoella.

Suurissa järvissä vesi korkealla toukokuussa?

Perjantaina vesi oli kivunnut yli tulvarajan esimerkiksi Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaan Nikkolassa. Siellä vettä laskettiin pengerrysalueille Ilmajoen keskustan suojelemiseksi. 

Samoin Kyrönjoen vesistössä Kauhajoella oli edelleen asuinrakennusten kastumisen riski.

Myös Lapuanjoella Poutun padolla vesi oli voimakkaassa nousussa perjantaina. Sielläkin lähestyi raja, jonka jälkeen vettä joudutaan laskemaan pengerrysalueille. 

Lisäksi ainakin Närpiönjoella vesi saattaa tulvia laajemmin pelloille ja katkaista paikallisteitä.

Jokien virtaamat olivat perjantaina edelleen nousussa myös useissa muissa länsirannikon joissa. 

Satakunnassa Karvianjoen vesistössä järvien ja jokien pinnat ovat kivunneet tulvalukemiin, ja alavimmilla mailla on mökkejä kastumisvaarassa.

Pohjois-Pohjanmaalla Alavieskan keskustassa Kalajoen jääpato on nostanut useaan kertaan vedenpintaa, joka on sielläkin uhannut rakennuksia ja katkonut paikallisteitä.

Keskimäärin Pohjois-Pohjanmaalla tulvat eivät ole olleet tähän asti kovin vaikeita: siellä vesi voi nousta Tulvakeskuksen mukaan tällä viikolla keskimääräisen kevättulvan lukemiin.

Vaikka etelä- ja lounaisrannikon jokien pinnat ovat jo kääntyneet laskuun, järvissä vesi on monin paikoin tavanomaista korkeammalla Etelä-, Lounais- ja Keski-Suomessa. 

Suurissa järvissä veden ennustetaan nousevan toukokuun loppuun mennessä selvästi keskimääräisiä kevättulvahuippuja korkeammalle.

Lue myös:

    Uusimmat