Pohjois-Korea alkoi julistaa kansalle perunan erinomaisuutta – taustalla voi olla vakava syy: "Perunan paluu on merkki"

Pohjois-Korean televisiossa on viime aikoina esitetty huomattavan paljon perunaan liittyviä ohjelmia, mainoksia ja tietoiskuja, kertoo BBC.

– Myös ruokaohjelmissa on entistä enemmän perunareseptejä. Eikä vain tavallisia perunaruokia, vaan sitä käytetään myös valkoisen riisin ja jauhojen korvikkeena, Pohjois-Korean tutkija Tatjana Gabroussenko sanoo.

Televisiossa näytetään jopa perunateemaisia elokuvia ja lauluja. Perinteisesti valkoinen riisi on ollut maan asukkaille tärkein hiilihydraattien lähde, kuten monissa muissakin Aasian maissa.

– Pohjois-Koreassa riisi on vaurauden symboli, Gabroussenko sanoo BBC:n haastattelussa.

Professori Gabroussenkon mukaan perunapropaganda enteileekin vaikeita aikoja suljetussa maassa. Jo aiemmin tänä vuonna on arveltu maan ruoantuotannon olevan vaikeuksissa. Syynä ovat rajoitukset koronaviruksen leviämisen estämiseksi, useat sään ääri-ilmiöt sekä tiukat talouspakotteet.

Edessä voi olla maan pahin nälänhätä sitten 90-luvun. Silloin diktaattori Kim Jong-il, nykyisen diktaattorin Kim Jong-unin isä, julisti maassa "perunavallankumousta".

– Menneiden vuosikymmenten valossa voidaan todeta, että perunan paluu on merkki ruuantuotannon ongelmista.

90-luvun nälänhätä jatkui Pohjois-Koreassa useita vuosia. Länsimaissa esitetyt arviot sen aiheuttamista kuolemista liikkuvat 240 000:sta jopa 3,5 miljoonaan.

Lue myös:

    Uusimmat