PITKÄT LOHIPIIRAKAT (4 kpl) 29.3.2001

Toimittaja Kaarina Roininen

KUORI:
2 dl perunahiutaleita tai 1 dl perunamuusijauhetta
0,5 tl kurkumaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
150 g margariinia
2 dl vettä

TÄYTE:
1 purjo
4 keitettyä munaa
noin 5 dl keitettyä puuroriisiä (1/ 0,5 dl raakana)
noin 150 g graavi- tai kylmäsavulohta tai 1 rasia (125 g) anjovista
1 ruukku tai nippu tilliä hienonnettuna
noin 3/4 dl kermaa
muutama kierros valkopippuria myllystä suolaa

VOITELUUN: munaa

PINNALLE: seesamin- tai unikonsiemeniä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita joukkoon pehmeä rasva. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä sen aikaa kun valmistelet täyteaineet.
3. Halkaise purjo, huuho ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hauduta mikrossa tai pannulla pehmeäksi.
4. Hienonna keitetyt kananmunat. Leikkaa lohi silpuksi. Jos käytät anjovista leikkaa se saksilla silpuksi ja käytä täytteeseen myös lientä, silloin ei suolaa tarvitse käyttää lainkaan. Sekoita kaikki aineet keskenään, mausta suolalla riippuen lohen suolaisuudesta.
5. Jaa taikina viiteen osaan. Jätä yksi osa taikinaa koristelua varten erikseen.
6. Kauli muut neljä taikinaa noin 10x30 cm:n suuruisiksi levyiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Pellille mahtuu 2 piirakkaa kerralla paistumaan.
7. Levitä levyjen keskelle täyte ja käännä reunat keskustaa kohden. Voitele munalla.
8. Kauli koristetaikina ohueksi levyksi ja ota siitä koristemuotilla koristeita ja laita ne voidellun piirakan keskelle.
9. Voitele myös koristeet munalla ja ripottele päälle seesamin- tai unikonsiemeniä.
10. Paista piirakat 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 15-20 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat