Oletko sinäkin virtsannut aina väärin? Urologi kertoo, miten oikeasti kannattaa pissata

Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin syöpädiagnoosin 1:43
KATSO MYÖS: Viisikymppisenä eturauhassyöpään sairastunut Marko kertoo, mitkä merkit hänen kohdallaan johtivat diagnoosiin.

Urologi sanoo, ettei peniksellisten tulisi virtsata seisaaltaan. Terveellisempi ja hygieenisempi tapa tyhjentää rakko olisi wc-pöntöllä istuminen.

YouGov:n tutkimusraportin mukaan valtaosa miehistä tyhjentää rakkonsa seisten. Tutkimus selvitti yli 7 000 miehen virtsaamistottumuksia. Tutkimusotanta käsitti 13 eri maata, kertoo New York Post.

Kyselytutkimus paljasti yllättäviä kulttuurisia eroja. Saksalaismiehistä peräti 40 prosenttia ilmoitti pissaavansa aina istualtaan. Yhdysvalloissa näin ilmoitti toimivansa vain 10 prosenttia miehistä.

Konsultoivan urologian erikoislääkärin Gerald Collinsin Telegraph-lehdelle antaman haastattelun mukaan saksalaiset toimivat oikein.

– Virtsaaminen istualtaan on kaikista tehokkain keino saada rakko tyhjenemään kunnolla, sillä lantion alueen lihakset sekä selkäranka ovat täysin rentoutuneessa tilassa istuessamme.

Collins lisää, että kyseinen virtsaamisasento voi helpottaa etenkin vanhempien miesten rakon tyhjenemistä, koska hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu on yleisempää ikääntyneillä.

Eturauhasen liikakasvu tarkoittaa tilannetta, jossa eturauhanen ja sitä ympäröivä kudos ovat laajentuneet ja aiheuttavat ahtautta virtsaputkeen.

Yli 60-vuotiaista miehistä noin 40 prosentilla on eturauhasen liikakasvun oireita, kertoo Duodecim. Oireita ovat muun muassa virtsaamisen aloittamisen vaikeus, virtsasuihkun heikkeneminen ja rakon huono tyhjeneminen.

Vanhemmat miehet vastustavat enemmän istumista virtsaamisen aikana

Vaikka virtsaamisvaikeudet ovat yleisempiä vanhemmilla miehillä kuin nuoremmilla, kertoo YouGov:n kyselytutkimuksen tulokset, että nimenomaan vanhemmat miehet vastustavat istualtaan pissaamista enemmän kuin nuoremmat.

Tämä voi johtua siitä, että seisten virtsaamista pidetään "maskuliinisempana" kuin istualtaan virtsaamista.

Esimerkiksi 35 prosenttia kyselyyn vastanneista 55-vuotiaista miehistä sanoi, etteivät ikinä istuisi pöntölle pissatakseen. 18–24-vuotiaista yhdysvaltalaismiehistä 21 prosenttia oli asiasta yhtä ehdoton.

Saksassakaan miesten pöntöllä istumista virtsaamistarkoituksessa ei juuri arvosteta, sillä asiasta on perinteisesti pilkattu miesten keskuudessa ja tavalle on annettu jopa halventava termi, "sitzpinkler". Termillä viitaataan siihen, että istualtaan virtsaava mies on nuhjuinen tai naisellinen.

Toisaalta viime vuosikymmeninä kulttuuri on muuttunut merkittävästi ja saksalaisissa julkisissa vessoissa on jopa kylttejä, joissa varoitetaan miehiä seisomisesta virtsaamisen aikana.

Kylteillä on tarkoitus parantaa miesten vessojen hygieniaa, koska seistessä virtsasuihkusta päätyy helpommin osa lattialle kuin istuessa.

Lue myös:

    Uusimmat