Pipareissa on eroja: Siirappi puuttuu, voin maku aromilla – katso vertailu!

Makuja-sivusto vertaili valmispiparkakkujen ravintosisältöjä. Eroja löytyi niin sokeri- ja rasvamäärissä kuin ainesosissakin.

Makuja-sivuilla suoritettiin keskiviikkona suuri piparimakutesti. Makuraatilaiset maistelivat sokkona markettien yhdeksää erilaista valmispiparia ja pisteyttivät ne kouluarvosanoin makumaailman ja suutuntuman perusteella. Nyt samat piparit joutuivat Makuja-sivuston suurennuslasin alle: mitä kaikkea ne pitävät paketin mukaan sisällään?

Hämäävät lisäaineet

Raadin ylivoimaiseksi suosikiksi makutestissä nousi Pirkan piparkakut (valmistettu Töysäläisen tehtaalla), jotka saivat kehuja muun muassa kotitekoisen näköisestä ulkomuodostaan. Kukaan makuraatilaisista ei kuitenkaan tiennyt, että Pirkan piparkakut saavat kauniin ruskean värinsä luonnollisesta E160a-lisäaineesta, eli beta-karoteenista. Pakkausvertailu paljastaa, että samoissa piparkakuissa käytetään myös E471-emulgointiainetta, joka valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä tai glyserolista. Nämä rasvat voivat joskus olla myös eläinperäisiä. E471-lisäaineen yhteydessä ilmoitetaankin vain harvoin, onko tuote kasvi- vai eläinperäinen.

Suurimmassa osassa pipareista on käytetty nostatusaineina joko E500- tai E503 -lisäaineita. E500-lisäaineella tarkoitetaan ruokasoodaa, ja E503 merkitsee leivinjauheen kaltaista ammoniumkarbonaattia, joka on sallittu myös luomutuotteissa. Lisäainekoodeista ei siis kannata aina hämääntyä.

Ainesosissa jonkun verran vaihtelua

Kotitekoisten pipareiden ainesosina käytetään perinteisesti vehnäjauhoja, siirappia, voita, sokeria, kananmunaa, soodaa ja mausteita, kuten kanelia, neilikkaa, pomeranssia, inkivääriä ja suolaa. Kaupan valmispipareista löytyy kyllä näitäkin aineksia, mutta tiettyjä ainesosia on saatettu korvata aromeilla ja joitain aineksia jätetty kokonaan pois.

Esimerkiksi LU:n Perinteisissä Piparkakuissa ei ole lainkaan pipareiden perinteistä ainesosaa, siirappia. Siirappi on LU:n pipareissa korvattu melassilla, joka on siirapin aromi- ja väriaine. LU:n käytetään myös poikkeuksellisesti emulgointiaineena soijalesitiinia, eli tuote sisältää soijaa.

Osa pipareista on valmistettu perinteisestä voista, toiset laktoosittomasta kasvismargariinista tai öljyistä. Ruotsalaisiin Bergmansin pipareihin on lisätty kätevästi voiaromia kasvisrasvan makua tukemaan.

Tarkat ravintotiedot puuttuvat kokonaan Lidlin myymistä Kvarnvingen-pipareista, Bergmansin sydänpipareista sekä Stockmannin käsintehdyistä pipareista.

Tasangon Piparit

Huomioita: Laktoosittomia

100 g tuotetta sisältää:

495, 4 kcal
Proteiinia 5,5 g
Hiilihydraatteja 69,5 g
Sokeria 27,7 g
Rasvaa 20,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa 4,5 g

Annas Original

Huomioita: Ei kananmunaa. Kasviöljyjä (palmu, rypsi, kookos) voin sijaan.

100 g tuotetta sisältää:

474 kcal
Proteiinia 5,5 g
Hiilihydraatteja 69,6 g
Sokeria 32,3 g
Rasvaa 19,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa 10,5 g

LU Perinteisiä Piparkakkuja

Huomioita: Ei sisällä lainkaan siirappia, vaan melassia, jota käytetään siirapin aromi- ja väriaineena. Ei kananmunaa.

100 g tuotetta sisältää:

472 kcal
Proteiinia 5,6 g
Hiilihydraatteja 68 g
Sokeria 29 g
Rasvaa 19 g
Tyydyttynyttä rasvaa 8,9 g

Töysäläinen Voi Piparkakkuja

Huomioita: Leivottu kotimaisesta voista

100 g tuotetta sisältää:

440, 4 kcal
Proteiinia 6,9 g
Hiilihydraatteja 70,1 g
Sokeria 37,4 g
Rasvaa 14,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa 7,2 g

Pirkka Pipari

Huomioita: Sisältää emulgointiaine E471:stä, joka valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä tai glyserolista. Rasvat voivat olla eläinperäisiä!

Sisältää myös väriainetta E160a, joka on luonnollinen beta-karoteeni.

Valmistetaan maidottomasta kasvimargariinista

100 g tuotetta sisältää:

440 kcal
Proteiinia 6,8 g
Hiilihydraatteja 70 g
Sokeria 37 g
Rasvaa 15 g
Tyydyttynyttä rasvaa 6,4 g

Bergmans ohuet sydänpiparit

Huomioita: Valmistettu kasvirasvasta, mutta sisältää voiaromia. Pakkauksessa ei ravintotietoja. Ei löydy myöskään internetistä.

Xtra Piparkakku

Huomioita: Tyydyttyneiden rasvojen ja sokerien määrää ei paljasteta pakkauksessa.

Sisältää emulgointiaine E471:stä, joka valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä tai glyserolista. Rasvat voivat olla eläinperäisiä!

100 g tuotetta sisältää:

470 kcal
Proteiinia 6,7 g
Hiilihydraatteja 74,5 g
Sokeria: Ei kerrota
Rasvaa 16 g
Tyydyttynyttä rasvaa 4,5 g

Kvarnvingen, Lidl

Huomioita: Pakkauksessa ei ravintotietoja. Ei löydy myöskään internetistä.

Sisältää emulgointiaine E471:stä, joka valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä tai glyserolista. Rasvat voivat olla eläinperäisiä!

Sisältää myös väriainetta E160a, joka on luonnollinen beta-karoteeni

Stockmann käsintehdyt piparkakut

Huomioita: Pakkauksessa ei ravintotietoja. Ei löydy myöskään internetistä.

Leivottu voista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat