Mainos

Pinnatuolit Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaara on sodanjälkeisen suomen yksi huomattavimmista muotoilijoista. Hän työskenteli nuoruudessaan mm. Le Cobusierin ja Mies van der Rochen toimistoissa. Tapiovaaran pinnatuoli muunnoksineen on mainio kaluste, joka ei koskaan ole tullut vanhaksi. Ehkä se on välillä ollut näkymätön, mutta aina paikallaan.

Pinnatuolien tarina alkoi vuonna 1949 Fanett-tuolista jota valmistettiin Ruotsissa. Fanetin istuin oli puuviilua ja se oli tavallinen ruokapöydän tuoli, joskin rakenteensa ansiosta napakka ja kevyt. Suomessa Asko alkoi valmistaa Fanettia vuonna 1955.

Vuonna 1956 se sai seuraa Mademoisellesta, korkeampiselkäisestä nerokkaasta tuolista. Tämä yksinkertainen tuoli on upea nojatuoli. Siinä voi istua keskustelemassa tai tv:tä katsomassa miellyttävässä asennossa mukavasti, vaikka sen puunkovasta ulkonäöstä joku saattaa luulla muuta. Kun ominaisuuksiin liitetään vielä keinuminen mukavuus on luksusluokkaa.

Seuraan kuuluu vielä neljäs tuoli: Crinolette. Sen Tapiovaara suunnitteli 1963 ja se nousi jo kalliimpaan hintaluokkaan kuin edeltäjänsä taivutettujen pinnojensa ansiosta. Tapiovaara palkittiin American Institute of Design Awardilla tästä tuolista.

Näissä tuoleissa näkyy Tapiovaaran muotoiluideologia: Vain yksinkertainen on parasta. karsikaa pois tarpeeton, kehittäkää plastisuutta.

Kuvauksen tuolit Tomorrow's Antique, Helsinki
Toimittaja Hanna Sumari
(t.i.l.a. osa 22, 21.9.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.