Pilvipalvelusta nakukuvat voi onkia myös katkera ex-puoliso

Tällä viikolla nettiin levisi julkkisten henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa tallentamia alastonkuvia, joita oli saatu Applen iCloud-pilvipalvelusta.

Vaikka ei olisikaan julkkis, kannattaa muistaa, että verkkoon tallennetuista tiedoista voivat olla kiinnostuneet myös vaikkapa häiriköt ja ex-puolisot, muistuttaa tutkimus- ja kehitysjohtaja Jyrki Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksesta.  

Oliko tietovuoto yllätys? 

-Ei, koska tämä iBrute-ohjelma, jolla tilien suojaus oli murrettu, on yleisesti saatavilla. 

Ovatko pilvipalvelut turvattomia? 

-Eivät sen turvattomampia kuin mikään, mikä on liitetty verkkoon.  

Onko eri pilvipalvelujen turvallisuudessa eroja? 

-Tämä ei ole vain Applen ongelma. Apple on valikoitunut kohteeksi, koska sen palvelu on suosittu ja monella julkkiksella on Applen tili. 

Suositteletko pilvipalveluja tietojen tallentamiseen? 

-Suosittelen, mutta en sellaisen tiedon, mikä ei missään tapauksessa saisi joutua vääriin käsiin. Kyse ei ole vain julkkisten ongelmasta. Jokaisella meistä saattaa olla stalkkeri tai häiriintynyt eksä tai vastaava ongelma. Tällaisella työkalulla pääsee kenen tahansa tilin kimppuun. 

Kuinka yleisiä murrot ovat? 

-Kukaan ei tiedä. 

Apple uutisoi tehneensä turvallisuusparannuksia tietomurron vuoksi. Vakuuttavatko ne? 

-Taistelu on epätasainen. Palvelun tarjoajan on paikattava kaikki aukot, mutta hyökkääjälle riittää yksikin. Määrätietoinen, hyvin resurssoitu hyökkääjä todennäköisesti pääsee hyvin moneen järjestelmään sisään.  

  

Lue myös:

    Uusimmat