Pikkujoulujen parhaat kakut

Mikä on suosikkisi: pirteä puolukka-marenkikakku vai perinteinen porkkanakakku? Katso pikkujoulujen viisi parasta kakkureseptiä!

Mutakakku

100 g voita tai leivontamargariinia
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
200 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl perunajauhoa

Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa. Varo ettei suklaa kuumene liikaa ja juoksetu.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi omassa kulhossaan. Vatkaa myös keltuaiset, tomusokeri ja vaniljasokeri omaksi vaahdokseen. Lisää perunajauhot ja suklaa-rasvaseos keltuaisvaahtoon.

Sekoita hyvin, mutta silti hellävaraisesti. Nostele valkuaisvaahto taikinaan ja kaada se voideltuun kakkuvuokaan.

Paista 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Rusina-suklaakakku

200g rusinoita
3 dl glögiä tai omenamehua
1, 5 dl sokeria
200g voita tai margariiniä
200g taloussuklaata
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
vuoan voiteluun 1 rkl voita
koristeluun; 1 viikuna lohkoina

Laita kattilaan rusinat, glögi tai omenamehu, sokeri ja voi.

Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes rusinat ovat pehmenneet.

Ota kattila pois hellalta ja lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja anna hieman jäähtyä.

Riko kananmunat taikinaan ja sekoita. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon kunnes taikina on tasaista.

Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin yksi tunti kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Valmista kuorrutus ohjeen mukaan. Levitä kuorrutus kakun päälle ja anna sen hieman kuivua. Koristele tuoreilla viikuna viipaleilla.

Arton porkkanakakku

5-7 (350 g) Pirkka porkkanaa
3 Pirkka Parhaat kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl öljyä
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl Pirkka kanelia
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus

50 g Pirkka meijerivoita tai Mainio rasvaseosta
1 rs (200 g) Pirkka Kevyt maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria

Koristeeksi

(pähkinärouhetta tai strösseleitä)

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää öljy ja porkkanaraaste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (3 l).

Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna kakun hieman jäähtyä ja kumoa.

Sulata rasva kuorrutusta varten ja sekoita joukkoon muut ainekset. Levitä kuorrute porkkanakakun pinnalle. Koristele halutessasi esimerkiksi pähkinärouheella tai strösseleillä.

Limettinen mustikka-jugurttitorttu

Pohja:

200 g keksejä (esim. murokeksi, kaurakeksi, digestive…)
75 g voita

Täyte:

400 g turkkilaista/kreikkalaista jugurttia (10%)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 limen kuori
2-3 rkl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia
3 liivatelehteä
1 limen mehu (n. 2 rkl)
2-3 dl mustikoita

Valmista pohja murskaamalla keksit esim. tehosekoittimessa tai jonkinlaisella tylpällä esineellä. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen, pieniksi paloiksi leikattu voi. Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla ja taputtele seos pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi.

Sekoita jugurtti ja tuorejuusto sileäksi massaksi. Sekoita joukkoon hunaja sekä 1 limen kuori raastettuna.

Kuumenna limemehu ja sulata mehuun liivatteet. Anna jäähtyä pieni hetki ja kaada sen jälkeen ohuena nauhana jugurtti-tuorejuustoseoksen sekaan. Sekoita huolellisesti.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä ainakin pari tuntia. Juuri ennen tarjoilua ripottele mustikat tortun päälle. Jos käytät pakastemustikoita, kannattaa ne valella vedellä ja hyytelösokerilla niiden ollessa vielä jäisiä, jotta mustikat pysyvät kauniina.

Puolukka-marenkikakku

Pohja

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
2 tl kaardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Puolukkahilloke

0,5 l puolukoita
1 dl hillosokeria
1 rkl vettä

Valkuaisvaahto

2 valkuaista
2 tippaa sitruunamehua
1,5 dl hienoasokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
2 rkl mantelilastuja

Valmista ensin puolukkahilloke. Soseuta hieman puolukoita perunanuijalla tai sauvasekoittimella. Laita kattilaan puolukat, hillosokeri ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia ja ota kattila pois hellalta ja anna jäähtyä.

Valmista torttupohja. Vaahdota kevyesti margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon munankeltuaiset. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina halkaisijaltaan 22 cm voideltuun irtopohjavuokaan ja tasoita pinta.

Paista 180 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laita valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja lisää pari tippaa sitruunamehua ja vaahdota Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Jatka vaahdottamista kunnes valkuaisvaahto on kovaa. Sekoita joukkoon perunajauhot sekä mantelilastut.

Ota torttu uunista ja levitä puolukkahilloke päälle. Levitä marenki puolukkahillokkeen päälle.

Kypsennä torttua 20 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna tortun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nauti.

Lue myös:

    Uusimmat