Pikalaturi ehkä lataa kännykkäsi supernopeasti, mutta voi olla haitallista

Viimeaikoina markkinoille on tupsahtanut kännyköiden pikalatureita, jotka lupaavat ladata akun huomattavasti vakiolatureita nopeammin.

Lifehacker-sivustolla todetaan, että pikalatureiden lupaukset eivät ole pelkkiä tyhjiä mainoslauseita, mutta ennen kauppaan rientämistä olisi hyvä tietää pari asiaa niihin liittyen:

Ensinnäkin latausnopeus riippuu siitä, kuinka paljon kännykässä oleva latausvirran säädin sallii. Säätimen tehtävä on estää akun paistuminen liian tehokkaalla lataamisella.

Monessa tapauksessa latausvirran säädin sallii kuitenkin suuremman latausvirran antamisen ja tällöin pikalaturi lataa akkua nopeammin.

Monissa uudemmissa kännyköissä on pikalatauksen mahdollistava toiminto, joka antaa mahdollisuuden ladata akkua normaalia suuremmalla teholla. Mutta jos tökkäät pikalaturin vanhempaan kännykkään, niin sen sisäinen latausvirran säädin estää akun ylikuormittumista, eikä laite välttämättä lataudu yhtään nopeammin kuin vakiolaturilla.

Pikalataus tuottaa enemmän lämpöä, josta puhelin ei pidä

Lifehackerin jutussa todetaan, että pikalaturia käyttämällä puhelimen akkua ei saa vahingossa räjäytettyä.

Pikalaturin käyttö voi kuitenkin tuottaa huomattavasti enemmän lämpöä. Pitkäaikaisessa käytössä tämä saattaa olla haitallista kännykälle.

Mutta toisaalta moni jättää puhelimen tavallisella laturilla latautumaan koko yön ajaksi, eikä tämäkään ole välttämättä terveellistä kännykälle.

Pikalaturi lataa akkua nopeasti puoliväliin asti, mutta loppuosan lataaminen saattaa kuitenkin kestää pitkään. Tämä johtuu jälleen puhelimen latausvirran säätimestä, joka suojelee akkua ylikuormitukselta.

Sivustolla kuitenkin uskotaan, että pikalatausominaisuudesta ja pikalatureista tulee pian kännyköiden vakiovarusteita.

Lue myös:

    Uusimmat