Piha kukoistamaan nopeasti – lue toimivat vinkit!

Kauniit ilmat houkuttelevat viettämään aikaa pihapiirissä ja mikäpä olisi parempaa puuhastelua kuin oman puutarhan pystytys. Tätä muistilistaa hyödyntämällä saat oman pihasi kukoistamaan.

Puutarhan perustaminen vaatii myös ennakkovalmisteluja. Ennenkuin istutat siemeniä maahan, tarkasta ovatko alla olevat asiat kunnossa!

Arvioi olosuhteet

Jos aiot kasvattaa vihanneksia, ota huomioon että suurin osa niistä tarvitsee kasvaakseen vähintään kahdeksan tuntia auringonvaloa päivässä. Kukkien ja muiden koristekasvien auringontarve vaihtelee paljon kasvin mukaan. Ota siis ennalta selvää, kuinka paljon valoa pihasi eri alueille paistaa päivän aikana. Muista myös tarkistaa kasvatusohjeet kunkin kasvin kohdalla.

Suunnittele mihin istutat

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kasviksia viljellessä pääset alkuun noin 1,2 m kertaa 1,2 m tilalla. Muiden kasvien istutuksessa suunnittele hyvin alue, johon aiot taimet tai siemenet istuttaa.

Hanki aita

Aidat ovat erityisen tärkeitä, mikäli aiot istuttaa vihanneksia. Myös useat kukkivat kasvit houkuttelevat kutsumattomia vieraita. Rakenna aita ennen kuin istutat kasvit, etteivät jyrsijät ja muut tuholaiset saa vainua istutuspuuhistasi.

Tunne maaperä johon istutat

Suurin osa kaikesta maasta - jopa hiekka - on riittävän ravinteikasta kasvien viljelyyn. Sinun pitää kuitenkin olla tietoinen siitä, kuinka paljon lisäravinteita kasvisi tarvitsevat. Voit kysyä neuvoa myös paikallisesta puutarhaliikkeestä.

Päätä työskentelyasento

Etenkin huonosta selästä kärsivien kannattaa harkita tarkkaan, haluaako istuttaa kukkapenkin maan tasalle. Vaihtoehtojakin löytyy, sillä voit rakentaa "korotetun" kukkapenkin esimerkiksi painekäsittelemättömästä puusta.

Kasvit tärkeysjärjestykseen

Jos mielit istuttaa kasviksia, muista harkita tarkkaan minkälaisista mauista pidät, ja ota huomioon perheesi allergiat. Silmää eniten miellyttävät kukat ovat tietysti lempiväriäsi, ja ne kestävät katseen niin puutarhassa kuin maljakossakin.

Ota huomioon satokaudet

Kun olet selvittänyt mistä kasveista pidät, mitkä kasvavat pihallasi ja mihin vuodenaikaan ne ovat kukoistuksessaan voit luoda istutusaikataulun. Jos suurin osa puutarhasi kukista on parhaimmillaan esimerkiksi heinäkuussa, kannattaa mukaan istuttaa myös ikivihreitä kasveja, jotka auttavat puutarhaasi näyttämään rehevältä. Sama niksi pätee myös vihannesten istutuksessa. Tässäkin asiassa voit kääntyä paikallisen puutarhaliikkeen puoleen.

Muista perustarvikkeet

Osta joitakin perustyökaluja valmiiksi ennen kuin aloitat kasvien istuttamisen. Näillä välineillä pääset alkuun: lapio, kasteluletku, kuokka sekä kori, jolla voit kantaa multaa paikasta a paikkaan b.

Lähde: Realsimple

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja