Pientaloa rakentamassa? Tämä virhe saa homeen kukkimaan!

Suomalaisissa pientaloissa esiintyvät kosteusvauriot syntyvät usein joko talon suunnittelun tai rakentamisen aikana tehdyistä virheistä. 

Suomalaisia pientaloja piinaavat kosteus- ja homevauriot aiheuttavat asujille ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia. Vaurioita voi kuitenkin ehkäistä tehokkaasti muutamalla rakentamisen aikaisella perusasialla.

Suunnitteluvaihe osataan Suomessa melko hyvin, useimmat vauriot syntyvätkin yleensä rakentamisen aikana, kertoo Aeroc Jämerän hallituksen puheenjohtaja ja osakas Eero Kalliokoski.

Kalliokosken mukaan seinä- ja yläpohjarakenteissa kosteusvaurioille ja homeelle alttiita paikkoja ovat usein eri materiaalien rajapinnat.

– Kun materiaalin ominaisuudet ja lämpötila muuttuvat, syntyy kastepiste eli kohta, jossa rakenteen läpi kulkeva vesihöyry tiivistyy vedeksi. Kosteusvaurioiden estämiseksi täytyy asentaa huolellisesti tiivistetyt kosteussulut.

Älä anna kastua

Rakennusvaiheessa täytyy huolehtia riittävästä tuuletuksesta ja varoa, etteivät rakennusmateriaalit kastu, esimerkiksi riittämättömän suojauksen takia. 

– Kastuneiden lämmöneristeiden kuivattaminen on yleensä erittäin hankalaa, ja ne joudutaan usein purkamaan, jotta ne kuivuvat riittävästi. Rakentamisen aikana voi syntyä myös selviä rakennusvirheitä, vaikka oltaisiin kuinka huolellisia, Kalliokoski muistuttaa.

Lisäksi kuhunkin kohteeseen tulee valita siihen soveltuvat rakennusmateriaalit.

– Esimerkiksi puu on ongelmallinen märkätiloissa, koska se on orgaaninen aine. Kun puuhun syntyy hometta, puurakenne täytyy purkaa ja vaihtaa. Kiven pintaan syntynyt home taas voidaan poistaa puhdistamalla, eikä vaihtoa välttämättä tarvita, Eero Kalliokoski neuvoo.

Lähde: Jämerä


Lue myös:

    Uusimmat