Pienempi vaatekoko jouluun mennessä – voiko tämä dieetti toimia?

Mitä jos olisi mahdollista laihtua kokonaisen vaatekoon verran jouluun mennessä hunajaa syömällä? Kuulostaa ehkä liian hyvältä ollakseen totta, mutta se on uusi, tieteellisestikin todistettu tapa hoikistua.

Hunajadieetissä käytetään hyväksi hunajan kykyä laukaista aineenvaihdunnallisia muutoksia, jotka takaavat sen, ettet sorru mielitekoihin ja pystyt polttamaan rasvaa jopa unissasi. Hunajaiseen dieettiin eivät kuulu kalorilaskurit, dieettiruoat tai nääntyminen ja siitä huolimatta voit dieetin luojan mukaan laihtua reilun kilonkin viikossa.

Hunajadieetti on ravintofysiologi Mike McInnesin pitkän tutkimuksen tulos. McInnes keksi, että hunajan ainulaatuinen yhdistelmä luonnonsokereita tekee siitä täydellisen painonpudotusruoan. Yleensä laihduttaessa kielletään herkkuateriat ja jälkiruoat, mutta hunajadieettiä noudattaessa kaikkea saa periaatteessa syödä, kunhan herkut on sokerin sijaan makeutettu hunajalla.

Ideana on, että korvaamalla sokerin hunajalla pitkin päivää ja nauttimalla ennen nukkumaanmenoa illalla kuuman juoman hunajalusikallisen kera saadaan sokerinhimoa aiheuttavat aivojen mekanismit sammutettua. Näin ainakin McInnes väittää.

Miten hunajadieetti toimii?

Liiallinen sokerin ja käsiteltyjen ruokien nauttiminen on McInnesin mukaan suurin syy siihen, miksi painonpudotus on yleensä hankalaa.

– Jopa väitetysti terveelliset vähärasvaiset ruoat sisältävät usein piilosokeria tai valkoisia jauhoja (jotka keho muuttaa sokeriksi), McInnes huomauttaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että verensokeritasot voivat olla hyvinkin korkealla koko päivän. Elimistö puolestaan reagoi tähän insuliinilla, joka puolestaan muuttaa sokerin rasvaksi.

McInnes sanoo, että aivojen toiminta häiriintyy liiallisesta määrästä sokeria, mikä voi johtaa kierteeseen, jossa sokeria tekee jatkuvasti mieli sen sijaan, että aivot normaaliin tapaansa yrittäisivät suojautua liialliselta sokerimäärältä. Miehen mukaan hunajasta löytyy ratkaisu, sillä se ehkäisee mielitekoja ja laukaisee stressiä.

Vaikka moni asettaa hunajan samaa kategoriaan sokerin kanssa, Dubaissa tehtyjen laboratoriokokeiden mukaan lusikallinen hunajaa toimii itse asiassa päinvastoin kuin sokeri – se nimittäin jopa madaltaa verensokeria eikä nosta sitä, kuten tavallinen, valkoinen sokeri.

Hunajadieetin säännöt

Korvaa sokeri hunajalla: Poista ruokavaliostasi kaikki sokerit ja keinotekoiset makeutusaineet. Aloita päiväsi kupillisella kuumaa vettä, johon sekoitat 1–2 teelusikallista hunajaa. Käytä hunajaa sokerin sijaan teessä ja kahvissa, muroissa ja ruoanlaitossa. Hunaja on kaksinverroin makeampaa kuin sokeri, joten karkeasti voi arvioida, että tarvitset hunajaa esimerkiksi leivonnaisissa puolet vähemmän kuin sokeria. Jos haluat herkutella nopeasti, levitä hunajaa täysjyväpaahtoleivälle tai sekoita sitä luonnonjogurttiin.

Tärkeintä on, että nautit hunajajuoman (1–2 ruokalusikallista hunajaa kuumaan veteen) puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Keho tarvitsee sitä toimiakseen yölläkin optimaalisesti ja polttaakseen rasvaa.

Älä silti liioittele. Liiallinen määrä hunajaa nostaa verensokeria ja insuliinitasoja poistaen näin kaikki terveyshyödyt. Sopiva määrä hunajaa on neljä ruokalusikallista päivässä.

Ei roskaruokaa: Hunaja auttaa laihtumaan, jos välttelet keinotekoisten ja käsiteltyjen ruokien tyhjiä kaloreita. Välttele siis sokeriherkkujen lisäksi myös perunalastuja, kevytlimuja, paistettua ruokaa, pikaruokaa ja valmisruokia.

Ei puhdistettuja viljoja: Valkoisesta pastasta ja valkoisesta riisistä löytyvät valkoiset jauhot sisältävät hyvin vähän ravintoaineita ja ne imeytyvät elimistöön hetkessä aiheuttaen verensokerin nousua ja insuliinin eritystä. Täysjyväversiot leivästä, pastasta ja riisistä ovat kuitupitoisia ja parempia ruoansulatukselle. Ne pitävät myös täydempänä pidempään. Huolehdi silti, että täysjyvähiilarit vievät vain neljännesosan ateriastasi. Proteiinien ja vihannesten tulisi olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisiä.

Pidä yksi hiilihydraatiton päivä: Aloita jokainen viikkosi niin, että yhden päivän ajat pysyt erossa kaikesta leivästä, pastasta, jauhoista, perunoista, riisistä ja muroista. Se tekee McInnesin mukaan ihmeitä insuliinitasoille. Tutkimusten mukaan tämä auttaa pitämään insuliinitasot matalampana loppuviikonkin ajan, kun vain noudatat muitakin hunajadieetin sääntöjä.

Hylkää perunat: Älä syö enää perunaa missään muodossa. Tämä sääntö on helpompi omaksua kuin se, että perunamuussia ja keitettyä perunaa saa syödä kohtuudella.

Proteiinia joka aterialla: Jokaisen aterian yhteydessä tulisi nauttia proteiinia, jotta olo pysyy kylläisenä eikä verensokerissa näy piikkejä. Proteiini on täyttävää ja joissain tutkimuksissa onkin todettu, että olo on nälkäinen niin kauan, kunnes on nautittu tarpeellinen määrä proteiinia. Valitse vähärasvaista proteiinia ja muista myös, että esimerkiksi maapähkinävoi, linssit, pavut ja hummus ovat hyviä proteiininlähteitä.

Vapaasti salaattia ja vihanneksia: Vihannekset ja salaatti ovat sallittujen listalla ja niitä saa syödä niin paljon kuin haluaa. Yritä syödä 6–9 annosta päivässä, jos vain pystyt.

Kaksi hedelmää päivässä: Hedelmissä on runsaasti antioksidantteja, mutta myös sokeria, joten tee vähähiilihydraattisia valintoja esimerkiksi marjojen tai raparperin muodossa. Syö hedelmät ja marjat kokonaisina mieluummin kuin mehuissa tai smoothieissa.

Valitse täysrasvaisia maitotuotteita: Tutkimukset ovat osoittaneet, että täysrasvainen jogurtti pitää olon kylläisenä pidempään kuin rasvaton vaihtoehto. Maitotuotteista saat kalsiumia, mutta älä liioittele, etteivät kalorit ala kertymään.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde:Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja