Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja sai syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta

Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Asiaa käsitellään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan perustuu viestiin Teemu Lahtisen Twitter-tilillä kesäkuussa 2017.

Twitter-viestissään Lahtinen kirjoitti, että ohikulkijoiden ryöstely olisi somalien kansallinen tai geneettinen erityispiirre.

Syyttäjä kirjoittaa, että Lahtisen esittämät somaleja solvaavat ja panettelevat väitteet eivät ole asiayhteys eli tviittikokonaisuus huomioon ottaenkaan hyväksyttäviä. Lausumien levittäminen yleisön keskuuteen ei syyttäjän mukaan kuulu sananvapauden suojan piiriin eikä ole sallittua.

Lahtinen kiistää syytteet. Hän kommentoi aiemmin STT:lle, että tarkoituksena oli kritisoida perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vanhaa rikostuomiota.

– Kopioin nämä molemmat tuomion saaneet lauselmat korkeimman oikeuden päätöksestä ja tviittasin ne sellaisenaan eteenpäin, Lahtinen sanoi.

Lahtinen on antanut saman selityksen myös esitutkinnassa, mutta syyttäjä ei selitystä osta.

– Julkaistu kirjoitus on irrotettu alkuperäisestä asiayhteydestään, ja siinä esitetty väite on ollut luonteeltaan korkeimman oikeuden ratkaisussa perustelluin tavoin panetteleva ja herjaava, syyttäjä kirjoittaa syytekirjelmässä.

Syyte myös uskonrauhan rikkomisesta

Toisessa viestissään Lahtinen kutsui profeetta Muhammadia pedofiiliksi ja islamia pedofiiliuskonnoksi. Syyttäjä kirjoittaa, että myös nämä väitteet on irrotettu korkeimman oikeuden tuomion asiayhteydestä ja ovat voimakkaan herjaavia ja häpäiseviä. Tekoajaksi syyttäjä on määritellyt marraskuusta 2016 kesäkuulle 2017.

– Lahtisen esittämät somaleja solvaavat ja panettelevat väitteet eivät ole asiayhteys eli twiittikokonaisuus huomioon ottaenkaan hyväksyttäviä. Lausumien levittämien yleisön keskuuteen ei kuulu sananvapauden suojan piiriin eikä ole sallittua.

Syyttäjä vaatii rangaistukseksi vähintään 50:tä päiväsakkoa.

Espoon perussuomalaiset tiedotti kuluvan vuoden tammikuussa, että Lahtisella on yhä paikallisyhdistyksen luottamus.  

Lue myös:

    Uusimmat