Peloteltiinko sinuakin lapsena pallosalamalla? Tämä mystisestä ilmiöstä pitää tietää

Moni kärsii päänsärystä ukkosella, osa taas pitää ilmiötä huuhaana – näin vastaa neurologi 3:44
KATSO MYÖS: Moni ihminen kärsii päänsärystä ukonilmalla, osa pitää ilmiötä huuhaana. Miten vastaa neurologi?

Voiko pallosalama tulla sisään ja räjähtää? Seuraako pallosalama ihmistä? Moni on kuullut erikoisesta salamailmiöstä varoituksia lapsena, mutta sen tutkiminen on vaikeaa.

Pallosalama tulee sisään, jos ikkunan unohtaa ukkosella auki. Sen lähellä ei saa liikkua – muuten se tulee äkkiä kohti! Pallosalama voi räjähtää!

Moni on kuullut samantapaisia varoituksia lapsena, mutta mikä on totuus ilmiöstä?

Mikä on pallosalama?

Pallosalama on salama, joka leijuu itsenäisesti ilmassa ja liikkuu hitaasti eteenpäin. Se valaisee kuin hehkulamppu, kertoo Ilmatieteen laitos. Pallosalaman koko vaihtelee muutamista senteistä metriin.

Lisäksi pallosalama liikkuu hitaasti: sen alta ehtii kyllä pois, jos sen vain havaitsee ajoissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan ihmisen liike ei myöskään vaikuta pallosalamaan suuresti. 

Toisin kuin moni on kasvanut uskomaan, pallosalama ei siis "syöksy kohti"; jos pallosalamaksi oletettu valo liikkuu nopeasti tai fyysistä esinettä, kuten johtoa, pitkin, kyseessä on luultavasti aivan tavanomainen salama.

Räjähtääkö pallosalama?

Pallosalama voi ponnahtaa maasta ja kadota paukahtaen. Se ei kuitenkaan aiheuta suuria tuhoja, kuten tavanomaiset salamat. Lapsuuden mielikuvista tuttua isoa räjähdystä tuskin siis tapahtuu.

Vaikka pallosalama ei ole yhtä vaarallinen kuin "tavanomainen" salama, siihen ei pidä mennä koskemaan: salama on kuuma, ja sormet voivat palaa. Totta kuitenkin on, että ukonilman lähestyessä ikkunat ja ovet kannattaa sulkea. Avoin ikkuna voi muodostaa niin sanotun salamakanavan, jota pitkin salama saattaa tulla sisään.

Onko pallosalamaa olemassa?

Pallosalaman olemassaolosta ollaan montaa mieltä. Ilmiötä on lähes mahdotonta tutkia: se esiintyy niin satunnaisesti, että mittauksia on hankalaa toteuttaa. Toisaalta pallosalamasta liikkuu paljon tarinoita kansan keskuudessa. Siihen liittyykin tietynlainen salaperäisyys ja mystiikka – kenties siksi sen mahdollinen ilmaantuminen jännitti lapsena niin kovasti!

Sääilmiöitä tutkiva Ilmatieteen laitoksen Antti Mäkelä kommentoi pallosalaman olemassaoloa MTV Uutisille jo 2018.

– Mutta ei ole yhtään sellaista täydellistä todistetta, että joku olisi kuvannut videokameralle, että näin se pallosalama ilmestyi tähän huoneeseen ja näin se liikkui, Mäkelä kertoo tuolloin.

Katso myös: Vuonna 2018 USA:ssa kuvattiin todella erikoinen sääilmiö, jossa ukkonen jyrähteli lumimyrskyn keskellä:

Lue myös:

    Uusimmat