Nyt vastaa asiantuntija: Myyttinen pallosalama – onko niitä oikeasti ja pitääkö niitä pelätä? "Jonkun pitäisi saada se jo pian kuvattua videolle"

Sääilmiöitä tutkiva Ilmatieteen laitoksen Antti Mäkelä on odottanut jo vuosia lopullista todistetta. Mutta sitä ei kuulu, vaikka lähes kaikilla on nykyään käytössään videota tallentavat älypuhelimet.

Video: Näin syntyy salama

Mäkelä ei ota kantaa, onko pallosalamoita todistetusti olemassa. Pallosalamatarinoita, hyvinkin värikkäitä sellaisia, on kuultu sukupolvelta toiselle jo vuosisatojen ajan.

Yleisesti tutkijat, myös Ilmatieteen laitoksella, pitävät pallosalamaa kuitenkin olemassa olevana, ilmakehän sähköisyyteen liittyvänä luonnonilmiönä, vaikkei sitä ole kyetty todistettavasti esittämään luonnossa tai laboratorio-olosuhteissa.

Osasyynä on aiheen pitkä tutkimushistoria ja kuvauksia pallosalamoista on kerätty järjestelmällisesti.

– Mutta ei ole yhtään sellaista täydellistä todistetta, että joku olisi kuvannut videokameralle, että näin se pallosalama ilmestyi tähän huoneeseen ja näin se liikkui, Mäkelä kertoo MTV Uutisille.

Mäkelän mukaan "on hirveän epätodennäköistä, ettei joku saa pallosalamaa kuvattua pian videolle". Mutta toisaalta Mäkelä kummasteli videotodisteen puuttumista MTV:n haastattelussa jo kuusi vuotta sitten.

– Valokuvista voi tulla kaikennäköisiä heijastumia, mutta video...

Pallosalama ei kulje sähkölinjalla

Mäkelä tietää, että tämänkin haastattelun jälkeen hänen puhelimensa soi ja joku on kertomassa pallosalamahavainnostaan.

– Usein niissä muistellaan omaa lapsuutta tai sitten mitä vanhemmat tai isovanhemmat ovat pallosalamoista kertoneet.

MTV Uutisten Facebook-sivuille vuonna 2012 kerrottuja pallosalamatarinoita:

”Joo kuulin pienenä jutun Pappaltani. Ulkona oli kova ukonilma ja pappa siinä keinutuolissa keinuskeli rahassa ja päivitteli pahaa ilmaa. Samalla hetkellä tuli pallosalama pistorasiasta ja alkoi polttaa huoneistoa sisältä. Pappa siitä suuttui, meni ja potkaisi pallosalaman kaakeli uuniin, löi luukut perästä kiinni ja vuoden lämmitti taloa sillä. Sellanen meidän pappa oli.” - Harri Mattsson

”Olen kuullut tapauksen jossa pallosalama olisi syöksynyt avoimesta ikkunasta sisään ja ikään kuin "jahdannut" talossa olevia, poukkoillut sinne tänne ja ilmeisesti jotain tulipaloakin oli ollut. Joskus 40-luvulla tapahtunut...Siksi äiti aina käski/käskee sulkea ukkosella ikkunat...En tosin tiedä onko tarina tosi vai ei...” - Katja Andersen

Suurimman osan tarinoista Mäkelä voi tyrmätä kahdella eri tavalla.

– Osa voidaan kuitata heijastuksina, osassa pallon näköinen ilmiö on kulkenut salamaniskusta sähkölinjaa pitkin. Mutta tämäkin on peräisin ihan tavallisesta salamasta.

Mäkelän mukaan osa tutkijoista pitää koko pallosalamaa ihmisen aivojen (mielikuvitus)tuotoksena.

– Osa niistä on silmiin tulevia heijastuksia, kun salama iskee lähelle. Tai sitten lähelle osuvan salaman muodostama sähkömagneettinen kenttä saisi ihmisen näkemään hallusinaatioita.

Itse asiassa juuri tänä kesänä Mäkelä sai tämän tyyppisen "pallosalamapuhelun".

– Soittaja kertoi nähneensä salaman välähdyksen, ja sitten jostain huoneen kohteesta oli tullut heijastus. Soittaja oli kuitenkin itsekin heti todennut, ettei kyseessä ole pallosalama vaikka siltä vahvasti näytti. Kaikkia havaintoja ei kuitenkaan voi laittaa edellä mainittujen syyksi.

No millainen se pallosalama sitten on?

YouTubessa on ollut jo vuosia katsottavissa useita "pallosalamavideoita". Mäkelä kertoo katselleensa niitäkin, mutta ei vakuuttunut niiden aitoudesta.

Mäkelä muistuttaa, että pallosalaman yksi keskeisimpiä ominaisuuksia on vapaasti ilmassa leijuminen.

– Vähintään muutamia sekunteja, joskus jopa minuutin. Eikä ole kosketuksissa mihinkään sähkökaappiin tai sähkölinjaan, Mäkelä selventää.

Tämä ominaisuus on Mäkelän mukaan myös se suurin mysteeri, miksei pallosalamaa ole saatu täydellisesti todistettua.

Monia tieteellisiä teorioita on toki esitetty. Pallosalaman on esiinnyttävä ukkosella, ja kyseessä maahan osuvan salaman "eloon" jäävä vastasalama. Salaman isku siis irrottaisi maasta piistä koostuvia nanohiukkasia, joista palava pallo muodostuisi.

– Salaman iskuun liittyy suuria jännitteitä ja sähkövirtoja. Isku höyrystäisi maata tai muuta kohdetta niin sopivasti, että siitä hitsautuisi ilmaan pallomainen kappale, jolla on eristävä kuori, jossa energia pysyisi joitakin hetkiä sisällä, Mäkelä kuvailee omin sanoin.

"Jotta näin voisi käydä, tarvitaan ehkä kolme edellytystä: koossa pitävä rakenne, lämpö- ja sähköeristys ympäröivää ilmaa vastaan, sekä energiaa, joka pitää pallon kuumana (leijuvana) ja valaisevana", kuvaillaan vielä Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Läpimurto laboratoriossa

Laboratoriossa pallosalaman mysteerin selvittäminen otti isoja askelia keväällä. Aalto-yliopiston ja yhdysvaltalaisen Amherst Collegen tutkijat loivat uudenlaisen kvanttimekaanisen rakenteen,  keinotekoisen sähkömagneettisen solmun vain kahden, vastakkaiseen suuntaan pyörivän sähkövirran avulla.

– Jos sähkövirta kulkee sopivasti tarpeeksi sykkyräisessä rakenteessa, niin sykkyrän sähkömagneettisista voimista voisi syntyä energiaa sisällään pitävä pallomainen kappale, Mäkelä avaa.

Esimerkkinä Mäkelä kertoo sykkyrällä olevan kuparikaapelin.

Mäkelän mukaan kyseisen ilmiön pystyy perustelemaan fysiikan laskukaavoilla. Tutkijat osoittivat myös, että rakenteella on pallosalamaa muistuttavia ominaisuuksia.

– Pidän siksi mahdollisena, että luonnollinen pallosalama voisi syntyä tavanomaisessa salamaniskussa, tutkimuksen teoreettisesta osuudesta vastannut Aalto-yliopiston tutkija Mikko Möttönen kertoi tuolloin STT:lle.

Pallosalama ei tapa, mutta näppejä on syytä varoa

Viime kesänä pallosalamaa tai sen kaltaista ilmiötä hämmästeltiin Yleisradion kytkentäkeskuksessa. Miten Mäkelä toimisi, jos pallosalama suhahtaisi hänen eteensi.

– Kyllä täällä työpaikalla kiinnostusta piisaisi. Ja jos se kotona ilmestyisi, niin kyllä puhelin sen verran lähellä on, että yrittäisin sen saada käsiini. Lapset pitäisi ensin laittaa sivummalle ettei käy vahinkoja.

Pallosalaman takia ei kuitenkaan tarvitse pelätä henkensä edestä, Mäkelä huojentaa.

– Jos siinä olisi niin paljon energiaa, että se tappaisi tai räjäyttäisi koko talon, se räjähtäisi välittömästi. Mutta se leijuu ja hehkuu suurin piirtein yhtä kirkkaasti kuin sadan watin hehkulamppu.

– Eli voi siinä palovammoja saada. Ei mitään sen vakavampaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja