Pehmeät ja kuohkeat sämpylät

Miten saan sämpylöistä pehmeitä ja kuohkeita niin kuin tuoreet kaupan sämpylät? Käytänkö liikaa jauhoja?
t. Saara M.

Hei Saara!

Tässä muutamia hyviä ohjeita kuohkeisiin sämpylöihin.

  • - Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
  • - Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45 asteisen taikinanesteen.
  • - Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
  • - Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • - Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
  • - Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä ja kasvimargariinia.

TerveisinArja

Kuohkeat sämpylät

  • 5 dl maitoa, vettä tai piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 50 g voita, margariinia tai öljyä
  • n. 10 dl sämpyläjauhoseosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.

Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi Sämpyläjauhoseoksella.

Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva.

Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.

Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan:

  • · juustoraastetta / tuorejuustoa
  • · porkkanaraastetta
  • · siemeniä
  • · hiutaleita
  • · leseitä
  • · mausteita / yrttejä
  • · rusinoita
  • · pähkinä- / mantelirouhetta

Vaihtelua sämpylämuotoihin saat kokeilemalla:

  • · kierre
  • · solmu
  • · rinkeli
  • · apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä
  • · sisarussämpylät (pellillinen)
  • · matala rieskamainen
  • · kirjaimet, numerot

Lue myös:

    Uusimmat