Mainos

Parveke-Otto sai haastajan: Sirkka, 74, on nukkunut parvekkeella kohta 20 vuotta

74-vuotias Sirkka aloittaa ulkonanukkumiskautensa keväällä ja jatkaa loppusyksyyn asti. Parvekenukkumiseen hän hurahti miltein kaksikymmentä vuotta sitten.

MTV Uutiset kirjoitti tiistaina 13-vuotiaasta Otosta, joka on nukkunut jo vuoden parvekkeella.

Tämän jälkeen toimitus sai kuitenkin yhteyden Joensuussa asuvaan 74-vuotiaaseen Sirkkaan, joka on nukkunut parvekkeella jo 18 vuoden ajan.

Sirkka ei nuku parvekkeellaan ympärivuotisesti, vaan siirtyy sinne maalis-huhtikuussa ja jatkaa marras-joulukuuhun asti. Keskitalvella hän nukkuu parvekkeella vain satunnaisesti, kun kaipaa kunnon yöunia.

– Varmaan nukkuisin parvekkeella ympäri vuoden, ellei naapuri harrastaisi parveketupakointia yöllä ja varsinkin talvella. Se harmittaa hiukan.

Teltasta on siirrytty kunnon sänkyyn

Sirkka kertoo nukkuneensa jo lapsena maaseudulla kesäisin aitassa tai vintillä, jossa oli mukavan viileää.

Hän kokeili ensimmäisen kerran parvekenukkumista kuitenkin vasta vuonna 1995. Tuolloin hänen siskonsa perhe oli vierailulla ja kaikki sänkypaikat varattuina. Sirkka meni itse telttaan parvekkeelleen ja ihastui ulkonukkumiseen saman tien.

Vuonna 1998 Sirkan parveke lasitettiin ja sen jälkeen hän aloitti parvekenukkumisen toden teolla. Nykyään Sirkalla on parvekkeella kunnon sänky ja untuvapeitto.

– Kyllä olen voinut ihan pakkasellakin nukkua parvekkeella. Minulla on untuvapeitto, Norjasta 80-luvulla ostettu. Niin kylmä ei tule, ettei sen alla voisi nukkua.

Sirkka myöntää olevansa ulkoilmaihminen muutenkin. Hän harrastaa telttailua ja patikointia.

– Minulla oli patikointia varten 3,5 senttimetrin ilmapatja. Kun täytin 70, päätin ostaa retkeilyyn kymmenen sentin ilmapatjan. Tällaisia ylimääräisiä nautintoja voi suoda itselleen tässä iässä.

Sukulaiset tietävät jo pedata vierassängyn parvekkeelle

Ihmiset eivät ole pahemmin kummastelleet ulkonanukkumista. Ainakin kerran sai Sirkka inspiroitua kuumassa asunnossa asuvan tuttavansa siirtymään myös yöksi parvekkeelle. Myös sukulaiset suhtautuvat suopeasti.

– Kun vierailin veljen luona Helsingissä, ilmoitti veljen vaimo heti, että minulle on pedattu paikka parvekkeelle. Olen nukkunut parvekkeella myös siskoni luona Jyväskylässä.

Ympäristön äänet eivät häiritse ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevalla parvekkeella, kertoo Sirkka. Liikenteen ja lintujen ääniin tottuu. Joskus hän on herännyt kesken unien uusiin ääniin, kuten kerran kuikan huutoon ja toisena kertana supikoiran haukunkaltaiseen puuskutukseen.

Äänimaailma on toinen tekijä raittiin ilman lisäksi, joka itseasiassa parantaa unen laatua, Sirkka sanoo.

– Se pihlaja siinä parvekkeen lasin takana on minulle tärkeä. Tuulen humina sen lehdissä, tilhien helinä syksyllä sen marjatertuissa, kun lehdet ovat pudonneet ja talitintin laulu sen oksilla on osa sitä nautintoa, minkä tämä ulkona nukkuminen tuottaa!

Jutusta jätettiin sukunimi pois haastateltavan pyynnöstä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.