Tutkijat: Lihavuus voi lisätä riskiä sairastua dementiaan

Lihavuus voi olla merkittävä riskitekijä dementian synnyssä, uusi tutkimus ehdottaa.

Keski-iän lihavuus voi lisätä merkittävästi riskiä sairastua dementiaan myöhemmällä iällä, uusi tutkimus paljastaa. Lisäksi lihavuus voi vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin aiemmin kuin ennen on ajateltu.

Neurology Today -julkaisussa esiteltyyn tutkimukseen osallistui 6400 aikuista 39-63-ikävuoden väliltä. Tutkijat ottivat selvää, mitä tekemistä painoindeksillä ja lihavuuteen liittyvillä ongelmilla, kuten korkealla verenpaineella, on dementian kanssa. Lihavuudella havaittiin olevan negatiivisia vaikutuksia muistiin ja päättelykykyyn. Tarkkailujakso kesti 12 kuukautta.

Viime vuonna tehty samankaltainen tutkimus antoi jo viitteitä, että keski-ikäisenä lihavat sairastuvat muita neljä kertaa todennäköisemmin dementiaan.

– Alkaa hahmottua, että dementtia liittyy keski-iän lihavuuteen, tutkija Jessica Smith BritannianAlzheimer liitosta kertoo.

– Olemme tienneet, että lihominen on haitaksi terveydelle, mutta tämä tutkimus antaa viitteitä, että lihavuus on yhtä epäterveellistä aivoille kuin sydämellekin. Kaikki mikä estää verenkierron aivoihin, kuten lihavuuteen liittyvä korkea verenpaine, voi lisätä dementiariskiä myöhemmin elämässä, Smith sanoo.

Dementiaa vastaan terveellisillä elämäntavoilla

Lihavuuden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja kognitiivisten taitojen heikkenemiseen ei ole täysin selvillä. Ongelmat aivoverenkierrossa voivat kuitenkin olla yksi syy, samoin rasvakudoksen tuottamat proteiinit. Tarvitaan yhä enemmän tutkimuksia, ennen kuin lopullisia päätelmiä voidaan tehdä.

– Koko ajatus siitä että dementiaan sairastutaan myöhemmällä iällä, on muuttumassa. Tutkimuksemme keskittyy ennen dementiaa alkaneisiin kognitiivisiin ongelmiin ja dementian riskitekijöihin, Smith kertoo.

Noin 800 000 ihmistä Iso-Britanniassa sairastaa jotakin dementian muotoa. Yli puolet heistä sairastaa alzheimeria. Alle kymmenen vuoden sisällä luvun ennustetaan nousevan yhteen miljoonaan. Ylipainoisten ihmisten määrä voi nousta maailmanlaajuisesti 700 miljoonaan vuoteen 2015 mennessä.

– Yksi kolmesta yli 65-vuotiaasta tulee kuolemaan jonkin sortin dementiaa sairastaen. Viestimme on, että normaalipaino keski-iässä on paljon parempaa monella tavalla. Paras tapa vähentää dementiariskiä on noudattaa tasapainoista ruokavaliota, pysyä kohtuupainossa, liikkua säännöllisesti ja tutkituttaa verenpaine ja kolesteroli säännöllisesti, Smith sanoo.

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja