Salakavalat oireet voivat olla merkki kansantaudista – näin sairastumista voi ehkäistä: ”Riski jopa puolittuu”

Diabetekselle stoppi - elintapaohjaus vaikuttaa 8:18

Kakkostyypin diabeteksen kehittyminen liittyy usein epäterveellisiin elintapoihin. Ihminen voi itse vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen laihduttamalla, lisäämällä liikunnan määrää sekä muuttamalla ruokavaliotaan.

Tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 350 000, kertoo Diabetesliitto. Lisäksi noin 100 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan diabetesta tietämättään.

Kakkostyypin diabeteksen riskitekijöitä on paljon, ja osaan niistä ihminen voi itse vaikuttaa.

Geneettinen alttius ja verenpainetauti ovat sairastumisen riskitekijöitä. Lisäksi lihavuus, vähäinen liikunta sekä epäterveellinen ruokavalio lisäävät diabetesriskiä. Nykypäivänä kiinnitetään yhä enemmän huomiota myös elämänhallinta-asioihin, kuten uneen ja stressiin, kertoi Huomenta Suomessa keskiviikkona vieraillut THL:n tutkimuspäällikkö Jaana Lindström.

Alkuvaiheessa kakkostyypin diabetes ei aiheuta erityisempiä oireita. Tyypillisetkin oireet ovat salakavalia ja voivat sen vuoksi jäädä huomaamatta pitkäksikin aikaa. Esimerkiksi lisääntynyt janon tunne sekä virtsanerityksen lisääntyminen voivat olla merkkejä kakkostyypin diabeteksesta. 

Hoitamattomana kakkostyypin diabetes on hengenvaarallinen.

Diabetesriskin voi puolittaa elintapamuutoksilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, VTT:n sekä Itä-Suomen yliopiston yhteisessä StopDia-hankkeessa tarkoitus on tunnistaa riskiryhmään kuuluvat ihmiset jo varhaisessa vaiheessa, kun diabetesta ei ole vielä päässyt kehittymään.

– Hankkeessa on tarkoitus tunnistaa ihmiset jo siinä vaiheessa, kun heillä on riski sairastua, jolloin sairastuminen on ehkä 5–10 vuoden päässä. Tämä olisi se vaihe elämässä, milloin pystyy ehkä jopa ehkäisemään kokonaan sen sairauden tulemisen, Lindström kertoo.

Diabetestutkimuksista nimittäin tiedetään, että elintapoja muuttamalla ihminen pystyy vaikuttamaan merkittävästi sairauden syntyyn.

– Riski jopa puolittuu, jos tekee oikean ison remontin elintavoissa ja onnistuu laihduttamaan, Lindström sanoo.

StopDia tukee elintapamuutoksissa

Elintapojen muuttaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. StopDia-hankkeen perusajatus on, että ihmisestä pyritään löytämään voimavaroja ja tukemaan häntä oikealla hetkellä.

Tässä auttaa esimerkiksi hankkeen yhteydessä kehitelty Pienet teot -digisovellus. Sitä käyttämällä ihminen voi etsiä pieniä asioita, joita voisi muuttaa elämässään.

Iltapäivällä kurnivaa vatsaa ja suklaanhimoa voi ehkäistä nappaamalla aamulla mukaansa hedelmän. Toisen ihmisen kiittäminen tai kehuminen lisää positiivista ajattelua – ja hyvällä mielellä päätösten noudattaminen on helpompaa.

Tähän mennessä hanke on antanut positiivisia tuloksia. Osallistujien ruokavalio on muuttunut parempaan suuntaan ja applikaatiota käyttäneiden ihmisten vyötärö on kaventunut.

Mikä rooli julkisella terveydenhuollolla on hankkeessa? Katso koko haastattelu videolta!

Osittaislähde: Diabetesliitto

Lue myös:

    Uusimmat