Parhaat unet telttaillen – Makuupussilla on väliä!

Oikeanlaisen makuupussin valinta takaa hyvät unet kesätelttailijalle. Makuupussin tarkoituksena on pitää kehon lämpötila vakaana.

Makuupussi tulisi valita käyttötarkoituksen mukaan. Lämpimillä kesäkeleillä voi suosista unohtaa untuvalla topatut pussit. Materiaalin hengittävyys on tärkeää, sillä kosteus heikentää pussin eristyskykyä.

Makuupussiin ei kannata pukea liikaa vaatetta. Univaatteeksi soveltuu parhaiten hengittävä kerrasto tai sitäkin vähemmät vaatteet. Paksu vaatekerros eristää iholta poistuvan lämmön eikä makuupussi lämpene.

Ota huomioon makuupussia valitessa:

Lämpötila

Kesäpusseilla tarkoitetaan plusasteisiin suositeltuja makuupusseja. Lämpöarvot liikkuvat +10 ja nollan välillä. Hyvä yleispussi kesäretkikäyttöön on myös -6 asteen pussi, jolla pärjää muuallakin kuin mökillä ulkolämpötilan laskiessa jo lähelle nollaa.

Kolmen vuodenajan pusseja käytetään alkukesästä aina elo-syyskuulle saakka. Lämpöarvo on tavallisesti -10 – -15 astetta.

Materiaali

Untuvatäyte on hengittävä, kevyt ja lämmin sekä imee itseensä hyvin nukkujan kosteuden. Toisaalta samalla untuva menettää lämmöneristyskykyään. Se myös kuivuu tekokuitua hitaammin.

Tekokuidut ovat viime vuosina kovasti kehittyneet ja niiden ominaisuudet makuupusseissa ovat tätä nykyä hyvät. Suurin etu untuvaan nähden on tekokuidun kuivuus, sillä se sitoo itseensä vain vähän kosteutta. Kosteissa oloissa tekokuitu säilyttää lämmöneristyskykynsä tehokkaasti ja myös pussin kuivattaminen on nopeaa.

Koko

Makuupussin koon pitäisi olla suhteessa käyttäjän vartaloon, sillä pieni kroppa ei tuota riittävästä lämpöä suuren makuupussin lämmittämiseen.

Junior-makuupussit tarjoavat koot lapsille ja osassa makuupusseista on S,M ja L kokoja myös aikuisille. Jos makuupussi toimii vain kesäisenä peittona, ei koolla ole niin väliä. Lapsen makuupussia voi pienentää niputtamalla jalkopään narulla.

Makuualusta

Hyvä makuualusta on yhtä tärkeä kuin hyvä makuupussi, sillä kylmyys nousee maasta. Mitä parempi eristys maankamaran ja makuupussin välillä on, sitä lämpimämmät ovat olot. Perinteistä solumuovialustaa saa eri paksuisina eikä aivan ohuinta kannata valita. Suosittuja ovat myös ilmatäytteiset ja usein itsestään täyttyvät makuualustat.

Lähde: Yhteishyvä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja