Paranna asumismukavuutta ja säästä energiaa

Lämmöntunne iholla on yksilöllistä. Kun yksi palelee normaalissa huoneenlämmössä, joka suositusten mukaan on 20–22 astetta, toinen hikoilee jo 20 asteessa.

Kerrostaloasuja ei välttämättä ajattele lämmitysasioita ennen kuin kodissa tuntuu kylmältä. Omakotiasujan mielessä lämmitys on päivittäin, riippuen lämmitysmuodosta, mutta ainakin siinä vaiheessa kun lämmityslasku tipahtaa postilaatikkoon.

Jo yhden asteen pudottaminen huonelämmössä laskee lämmityskustannuksia noin 5 %. Asteen pudotukseen tottuu jo viikossa.

Oikea sisälämpötila parantaa lisäksi asumisviihtyisyyttä, nostaa vireyttä ja kohentaa sisäilman laatua.

Mutta miten saada tasainen lämpö koko huoneeseen ilman, että lämmityskustannukset nousevat?

Huonekalut

Anna lämmön kiertää esteettömästi. Jos ikkunan alla on patteri, siirrä huonekalut patterin edestä pois. Varsinkin suuret sohvat kannattaa siirtää jopa puolen metrin päähän seinästä.

Voit todeta sohvansiirron tarpeellisuuden itse kokeilemalla sohvan taustaa. Jos se tuntuu kuumalta, on sohva liian lähellä patteria. Sohvansiirto kannattaa myös siksi, että lämpö saattaa vahingoittaa sohvan verhoilua.

Myös lattialämmitteisessä talossa huonekalut kannattaa siirtää seinän viereltä pois, näin lämpö pääsee kiertämään paremmin.

Verhot

Jos patterin termostaatti jää pitkien verhojen taakse, mittaa termostaatti lämmön verhojen takaa, eikä termostaatin venttiili toimi oikein. Tarkista siis, ettei verho häiritse termostaatin toimintaa.

Verhot eivät myöskään saisi peittää patteria. Jos verhot peittävät patterin, jää lämpö verhojen taakse, eikä se pääse kiertämään huoneessa.

Sälekaihtimet taas voivat toimia parhaimmillaan ikkunan eristeenä ollessaan kiinni ja parantaa siten ikkunan lämmöneristävyyttä.

Ikkunat

Tarkista ikkunoiden tiiveys ja tiivistä ne tarpeen mukaan. Tiivistä ikkunat oikein. Ikkunalaudan ja patterin väliin olisi hyvä jäädä noin 5 cm väliä, jotta ilma pääsisi esteettömästi kiertämään.

Vaatteet

Paras keino suojautua kylmää vastaan on lisätä vaatekerroksia. Villasukat jalassa pitää varpaat lämpiminä!

Lähde: Motiva


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja