Pankkijätti Deutsche Bank varoittaa: Uusi finanssikriisi uhkaa

10:18
Mitä sanottavaa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnillä oli tämänhetkisestä tilanteesta? Katso MTV:n Uutisextra yltä.

Haaveet talouden ripeästä elpymisestä koronakriisin jälkeen saattavat haihtua toisen koronavirusaallon myötä, Saksalaisen pankkijätti Deutsche Bank arvioi. Sen mukaan jopa uusi finanssikriisi on mahdollinen.

Pankkiosakkeet etenkin Euroopassa olivat maanantaina rumassa alamäessä, kun mediat yhdysvaltaissivusto BuzzFeedin johdolla uutisoivat jälleen uudesta epäilyttäviin rahasiirtoihin liittyvästä tietovuodosta.

EuroStoxxin Banks -indeksi oli iltapäivällä kello 15 jälkeen Suomen aikaan noin 4,5 prosentin laskussa. Lontooseen listatun HSBC-pankin osakkeelle laskua oli kertynyt kuusi prosenttia ja Nordealle reilut neljä. Deutsche Bankin osake oli pahimmillaan kahdeksan prosenttia pakkasella.

Osakemarkkinat Euroopassa olivat 2-3 prosentin laskussa ja pörssifutuurit Yhdysvalloissa lupailevat maanantaille ainakin kahden prosentin laskua.

Tietovuoto ei ollut kuitenkaan pankkien tai markkinoiden ainoa huolenaihe. Deutsche Bankin tuore talouskatsaus World Outlook Update linjasi, että koronapandemian kiihtyvä toinen aalto Euroopassa sekä elvytyspakettien jumittaminen ja poliittinen myllerrys Yhdysvalloissa heittävät kapuloita elpymisen rattaisiin.

Pankin strategit varoittavat uhkaavasta finanssikriisistä, jonka sytykkeinä ovat ”omaisuusluokkien kasvava yliarvostus ja paisuvat velat”.

Taustalla painavat massiiviset elvytystoimet ja löysä rahapolitiikka, ja juuri rahapolitiikan lopulta väistämätön kääntyminen tiukempaan suuntaan voisi strategian mukaan toimia kriisin laukaisijana.

– Todennäköisesti se tapahtuu vuosien päästä, mutta voi yllättää aiemmin, strategit arvioivat.

Hyvästit V:n muotoiselle käyrälle

Euroopassa koronaviruksen leviäminen ja sitä seuranneet uudet rajoitustoimet ovat jälleen nousemassa päähuoleksi. Monella alueella, kuten Espanjan Madridissa ja Pohjois-Englannissa, tiettyjä alueita on laitettu kiinni.

– Odotamme lisää rajoituksia seuraavina päivinä ja viikkoina, etenkin Euroopassa, Deutschen analyytikot arvioivat kirjeessään maanantaina.

Samalla toiveet nopeasta, "V:n mallisesta elpymisestä", alkavat näyttää turhilta.

– Tällä kertaa kuolemat tuskin nousevat samalle tasolle kuin ensimmäisessä aallossa, mutta on vaikea ymmärtää mitä Euroopan hallitusten strategiat ovat tällä hetkellä, analyytikot pohtivat.

Samoja ongelmia ounastelee myös alankomaalainen Rabobank.

– Koronavirustapausten ylittäessä maailmalla 31 miljoonan rajan, näyttää todennäköiseltä että 'toinen aalto', tai joissain paikoissa ensimmäinen aalto, painavat jatkossakin elpymisnäkymää, ja aiemmat odotukset V:n mallisesta elpymisestä alkavat häilyä, pankki arvioi maanantaisessa katsauksessa.

– Vaikka toinen aalto ei uskoaksemme johdakaan kansallisiin sulkutoimiin, se iskee liiketoimintaan ja kuluttajien luottamukseen, arvioi puolestaan tutkimuslaitos Capital Economics.

– Talouden tuotanto näyttäisi jäävän kriisiä edeltäneen tason alle vielä vuoden 2022 loppuun saakka, vaikka eroja maiden välillä tulee olemaan. Saksa pärjännee selvästi paremmin kuin Espanja tai Italia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja