Pandemiat ikuisesti kuriin lihansyönti lopettamalla? Talouslehti Forbes esittelee vaihtoehdon, jolla lihatorien "märistä ja verisistä lattioista" voisi päästä eroon

1:52
Video: Korona leviää yhdysvaltalaisilla lihapakkaamoilla – työntekijät vaativat kelvollisia suojavarusteita ja työoloja

Koronapandemian myötä mediassa on alkanut nousta pohdintaa siitä, miten vastaavat pandemiat saataisiin jatkossa ehkäistyä.

Yhdeksi ehdotukseksi on noussut lihansyönnin lopettaminen. Ei sen takia, että lihansyönti itsessään olisi aiheuttanut koronavirusta, vaan koska lihateollisuuden väitetään tarjonneen vaarallisten virusten kehittymiselle ja leviämiselle otolliset olosuhteet. 

Ns. synteettisen biologian puolestapuhuja John Cumbers toteaa kirjoituksessaan Forbesissa, että ihmisten kontaktit ruokaeläimiin ovat mahdollistaneet jo aiemmin monien mikrobien ja virusten siirtymisen eläimiltä ihmisiin.

Cumbers kirjoittaa kiinalaisista ”märistä markkinoista” (wet markets). Nimityksellä tarkoitetaan ruokatoreja, joissa teurastettujen eläimien veri sekoittuu lattialle myyntitiskeiltä sulavan jään kanssa. Veriset märät lattiatkaan eivät ole koronapandemian syy, mutta kyseiset ruokatorit mahdollistavat otolliset olosuhteet virusten leviämiselle.

Koronaviruksen on epäilty käynnistyneen juurikin Wuhanissa sijaitsevalta ruokatorilta.

Arvioiden mukaan ruokatoreille tuotujen eläimien immuunijärjestelmät ovat heikentyneet mm. niiden kokeman stressin takia. Tämä on viruksille otollinen hetki:

– Ruokatoreilla mutatoituvat virukset voivat livetä yhdeltä lajilta toiselle. Kun näin tapahtuu, niin uusi viruskanta voi ajoittain iskeä ihmisiinkin, Cumbers kirjoittaa.

Cumbersin mukaan sama tilanne koskee myös joitakin suuria eläinfarmeja, joissa tuotantoeläimet ovat pakattuna vierekkäin likaisissakin olosuhteissa.

Tulisiko lihansyönti lopettaa?

Artikkelin mukaan äärimmäinen keino pandemioiden ehkäisemiseksi olisi kieltää lihansyönti. Näin tuskin kuitenkaan tulisi käymään. Toisena mahdollisuutena Cumbers esittää teollisten eläinfarmien elinolosuhteiden parantamista. Tämä puolestaan tekisi lihan tuotannosta vähemmän tehokasta.

Cumbers tarjoaakin ratkaisuksi edustamaansa synteettistä biologiaa. Mutta mitä synteettisellä biologialla oikein tarkoitetaan? VTT:n sivuilla todetaan, että  ”Synteettinen biologia on yksinkertaistetusti organismien, solujen tai muun elollisen luomista ohjelmoinnin ja insinööriosaamisen avulla.”

Cumbers siis tarjoaa ratkaisuksi ”lihan” tuottamista ilman eläimiä. Uudenlainen liha olisi Cumbersin mukaan luonnon kannalta kestävämpi, paremman makuinen ja ravinteikkaampi ratkaisu. Hän kokeekin synteettisen biologian avulla tuotetun ruuan esiinmarssin väistämättömänä tulevaisuuden näkymänä ruuantuotannossa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja