Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
1:52Korona leviää yhdysvaltalaisilla lihapakkaamoilla – työntekijät vaativat kelvollisia suojavarusteita ja työolojaVideo: Korona leviää yhdysvaltalaisilla lihapakkaamoilla – työntekijät vaativat kelvollisia suojavarusteita ja työoloja
Julkaistu 16.05.2020 17:14
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Koronapandemian myötä mediassa on alkanut nousta pohdintaa siitä, miten vastaavat pandemiat saataisiin jatkossa ehkäistyä.

Yhdeksi ehdotukseksi on noussut lihansyönnin lopettaminen. Ei sen takia, että lihansyönti itsessään olisi aiheuttanut koronavirusta, vaan koska lihateollisuuden väitetään tarjonneen vaarallisten virusten kehittymiselle ja leviämiselle otolliset olosuhteet. 

Ns. synteettisen biologian puolestapuhuja John Cumbers toteaa kirjoituksessaan Forbesissa, että ihmisten kontaktit ruokaeläimiin ovat mahdollistaneet jo aiemmin monien mikrobien ja virusten siirtymisen eläimiltä ihmisiin.

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: 83 uutta tartuntaa, yhteismäärä nyt 6228 – tautiin kuolleita 293

Cumbers kirjoittaa kiinalaisista ”märistä markkinoista” (wet markets). Nimityksellä tarkoitetaan ruokatoreja, joissa teurastettujen eläimien veri sekoittuu lattialle myyntitiskeiltä sulavan jään kanssa. Veriset märät lattiatkaan eivät ole koronapandemian syy, mutta kyseiset ruokatorit mahdollistavat otolliset olosuhteet virusten leviämiselle.

Koronaviruksen on epäilty käynnistyneen juurikin Wuhanissa sijaitsevalta ruokatorilta.

Pandemiat ikuisesti kuriin lihansyönti lopettamalla? Talouslehti Forbes esittelee vaihtoehdon, jolla lihatorien "märistä ja verisistä lattioista" voisi päästä eroon

Arvioiden mukaan ruokatoreille tuotujen eläimien immuunijärjestelmät ovat heikentyneet mm. niiden kokeman stressin takia. Tämä on viruksille otollinen hetki:

– Ruokatoreilla mutatoituvat virukset voivat livetä yhdeltä lajilta toiselle. Kun näin tapahtuu, niin uusi viruskanta voi ajoittain iskeä ihmisiinkin, Cumbers kirjoittaa.

Cumbersin mukaan sama tilanne koskee myös joitakin suuria eläinfarmeja, joissa tuotantoeläimet ovat pakattuna vierekkäin likaisissakin olosuhteissa.

Tulisiko lihansyönti lopettaa?

Artikkelin mukaan äärimmäinen keino pandemioiden ehkäisemiseksi olisi kieltää lihansyönti. Näin tuskin kuitenkaan tulisi käymään. Toisena mahdollisuutena Cumbers esittää teollisten eläinfarmien elinolosuhteiden parantamista. Tämä puolestaan tekisi lihan tuotannosta vähemmän tehokasta.

Cumbers tarjoaakin ratkaisuksi edustamaansa synteettistä biologiaa. Mutta mitä synteettisellä biologialla oikein tarkoitetaan? VTT:n sivuilla todetaan, että  ”Synteettinen biologia on yksinkertaistetusti organismien, solujen tai muun elollisen luomista ohjelmoinnin ja insinööriosaamisen avulla.”

Cumbers siis tarjoaa ratkaisuksi ”lihan” tuottamista ilman eläimiä. Uudenlainen liha olisi Cumbersin mukaan luonnon kannalta kestävämpi, paremman makuinen ja ravinteikkaampi ratkaisu. Hän kokeekin synteettisen biologian avulla tuotetun ruuan esiinmarssin väistämättömänä tulevaisuuden näkymänä ruuantuotannossa.

Lisää aiheesta:

Kuinka suuri uhka synteettiset virukset ovat? Suomalaisprofessori kommentoi tutkijoiden varoituksia pandemiasta: "Pitää varautua"Koiranomistajilla suurempi riski sairastua koronaan, väittää espanjalaistutkimus – professori muistuttaa tärkeästä seikastaProfessori lyttää tilojen desinfioinnin koronaviruksen torjunnassa: Vie huomiota oleellisemmilta suojautumistavoiltaKiinassa raportoitiin paiseruttotapauksesta – huoli kasvaa: "Maailmassa on useita eläimiltä tarttuvia tauteja, joilla on potentiaalia nousta uudeksi pandemiaksi"Tutkijat varoittavat: Amazonin tuhoaminen voi johtaa seuraavaan suureen pandemiaan – "Emme tiedä millaisia seurauksia sillä on"Tiedemiehet varoittavat: Koronakriisi on vasta alkua – luonnossa elää 1,7 miljoonaa virusta, jotka voivat tarttua ihmisiin
KoronavirusRuokaKiinaUlkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • ti06:02
    Sanna Marin

    Kirja: Sanna Marin koki korona-aikana pelottavia stressioireita – laihtui ja menetti hetkeksi näkökykynsä

  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"