Pandemia tuo haasteita seksielämään: Ovatko nämä kaksi asiaa kunnossa suhteessasi? – "Niiden puute voi näkyä seksissä esimerkiksi haluttomuutena"

Kännykkää kosketellaan, puolisoa ei – näin korona on vaikuttanut parisuhteisiin 4:16
KATSO MYÖS: Miksi kännykkää kosketellaan, mutta kumppania ei? Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen kertoo, mitä kannattaisi tehdä tilanteessa, jossa kännykkä on tullut seksin tielle. Entä miten korona on vaikuttanut parisuhteisiin?

Miten pandemia on vaikuttanut suomalaisten seksielämään?

Koronapandemia on vaikuttanut moniin asioihin suomalaisten arjessa ja muussa elämässä. Suomalaisten seksuaalisuutta ja seksielämää vuosittain tutkinut Kaalimato.com kertoo tiedotteessaan, että ristiintarkastelemalla* tätä vuosittaista tutkimusta saatiin selville, millaiset tekijät suomalaisten seksielämään ovat pandemian aikana vaikuttaneet.

*Ristiintarkastelumenetelmällä kahta eri tekijää tai muuttujaa verrataan toisiinsa. Tässä tapauksessa tarkasteltiin muuttujien vaikutusta pandemian aiheuttamaan seksielämän muutokseen, seksin harrastamisen määrään ja yleiseen tyytyväisyyteen.

Tutkimuksesta ilmeni muun muassa, että fantasioinnilla yhdessä kumppanin kanssa on ollut positiivinen vaikutus seksuaalisen vireen ylläpitämiseen poikkeusolojen aikana. 

Lisäksi havaittiin,  että ikäryhmistä etenkin 18–24 ja 25–34-vuotiaat ovat saaneet lisääntyneestä kotona oleskelusta buustia makuuhuoneen puolelle. Näihin ikäryhmiin pandemia vaikuttikin positiivisemmin mitä seksielämään tulee. Vanhemmissa ikäluokissa tilanne on toinen.

– Lasten harrastustoiminnan rajoittaminen ja etäopetukseen siirtyminen on lisännyt lasten kotona vietettyä aikaa ja näin ollen saattanut aiheuttaa stressiä ja oman ajan puutetta vanhemmissa ikäluokissa. Tämä vaikuttaa herkästi myös seksielämään, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen arvelee tiedotteessa.

Saman katon alla asuvien peitto ei ole heilunut – oma aika ja erillisyys tärkeitä

Tutkimus kertoo, että saman katon alla asuvien pariskuntien seksielämä ei kenties yllättäen olekaan hyötynyt lisääntyneestä yhdessäoloajasta. Moni pari on etätyösuositusten myötä viettänyt yhdessä vapaailtojen lisäksi myös työpäivät, joten oma aika on voinut olla kortilla.

Kun kuntosalit ja muut harrastuspaikat ovat olleet kiinni, eikä henkeä ole saanut vedettyä edes työmatkan aikana, on monilla voinut olla hermot kireällä. Luonnollisesti tällä on ollut vaikutusta myös seksihaluihin. 

– Pandemian aiheuttama jatkuva yhdessäolo voi tuoda haasteita parisuhteeseen. Oma aika ja erillisyys on parisuhteessa tärkeää ja niiden puute voi näkyä seksissä esimerkiksi haluttomuutena, Lavikainen huomauttaa.

Sen sijaan, että asiaa märehtisi yksinään, kannattaa turhauttava ongelma ottaa rohkeasti puheeksi kumppanin kanssa.

– Toinen osapuoli ei välttämättä tunne samoin, jolloin omista tunteista kommunikointi voi auttaa pääsemään asiassa eteenpäin. Kannattaa pohtia yhdessä helpottavia keinoja tilanteeseen, Lavikainen summaa.  

Parisuhteille niin myönteisiä kuin negatiivisiakin vaikutuksia

Myös Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut koronapandemian vaikutuksia seksiin ja parisuhteisiin. Helsingin Sanomien nettisivuilla julkaistun verkkokyselyn avulla Kontula selvitti, että vuonna 2020 korona-ajasta koitui lähes yhtä usein joko myönteisiä tai kielteisiä vaikutuksia parisuhteisiin. 

Positiiviset vaikutukset johtuivat pääasiassa lisääntyneestä yhteisestä ajasta, mutta samalla jatkuva toisen läsnäolo vaikutti toisten pariskuntien suhteeseen myös negatiivisesti. 

Siinä missä myönteisiä vaikutuksia olivat esimerkiksi suhteen laadun paraneminen, lisääntynyt kiintymys ja halailu, negatiivisia olivat toisen jatkuvan läsnäolon aiheuttama ärsytys sekä odottamattomat kiistat.

Seksielämään enemmän kielteisiä vaikutuksia

Nimenomaisesti seksielämään koronapandemia vaikutti Kontulan tutkimuksen mukaan vuonna 2020 kaksi kertaa enemmän kielteisesti kuin positiivisesti. Vaikka toki monen seksuaaliset halut olivat vain lisääntyneet, useampi oli kokenut halujen vähentymistä. Esimerkiksi huoli, stressi, ahdistus ja työpaineet vaikuttivat osaltaan haluttomuuteen. Myös lasten jatkuva kotonaolo sekä kumppanin jatkuva läsnäolo vaikuttivat. 

Kontulan johtopäätös on, että vanhemmat tarvitsevat kahdenkeskistä aikaa ilman lapsia, mutta Kaalimadon Lavikaisen tapaan Kontula peräänkuuluttaa suhteen osapuolten oman ajan tarvetta.

–  On kehitettävä mahdollisuuksia olla erillään ja saada riittävästi omaa aikaa parisuhteessa. Korona on meidän yhteinen haasteemme. On tärkeää kysyä kumppanilta, miltä hänestä tuntuu ja millaisia asioita tai muutoksia hän kaipaa arkipäiväiseen yhdessäoloon, Kontula kirjoittaa.

Myös avioliitto- ja perheterapeutti Rabiaali Ali on puhunut parisuhteelle tärkeän erillisyyden tarpeesta.

Katso myös vinkit siihen, kuinka virität parisuhteen huippukuntoon:

Näin parisuhde viritetään huippukuntoon 8:56
Parisuhde on vähän kuin auto: se vaatii säännöllistä huoltoa. Parisuhdekorjaamo -kirjan kirjoittaneet psykologi Mikael Saarinen ja kirkkoherra Kari Kanala antoivat Uutisaamussa parisuhdevinkkejä miehisestä näkökulmasta.

Lue myös:

    Uusimmat