Kuinka usein peitto heiluu kumppanin kanssa? Kyselytutkimus selvitti suomalaisten seksikerrat: "Yhdyntöjen määrään vaikuttaa muun muassa se, että..."

Kuinka usein suomalaiset harrastavat seksiä kumppanin kanssa? Kyselytutkimus paljastaa viikottaiset lukemat.

Jo vuodesta 2016 suomalaisten seksin määrää tutkinut Kaalimato.com kertoo tiedotteessaan, että tuoreimman kansallisesti edustavan kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista suurin osa, 19 prosenttia, harrastaa nykyään seksiä kumppanin kanssa 2–4 kertaa viikossa. 16 prosenttia puolestaan kertoi seksikertoja olevan kerran viikossa, niin ikään 16 prosenttia lemmiskeli 2–3 kertaa kuukaudessa.

Ahkerammin kuin 2–4 kertaa viikossa vällyjen välissä pyörii tuhannesta vastaajasta vain neljä prosenttia. He heiluttavat peittoa ainakin viidesti viikossa.

Kyselyn mukaan suomalaiset miehet harrastavat seksiä naisia useammin: kun miehistä 28 prosenttia harrastaa seksiä kumppaninsa kanssa 2–4 viikossa, naisista samoissa lukemissa kertoo painivansa vain 19 prosenttia. Seksuaaliterapeutin mukaan epäsuhtaa voi selittää pieni liioittelu.

– Miesten seksuaalinen aktiivisuus ja runsas kumppanien määrä on ollut yhteiskunnassamme yleisesti hyväksyttävämpää kuin naisten seksuaalinen aktiivisuus. Seksillä kehuskelun kulttuuri voikin saada osan miehistä liioittelemaan omien partnerien tai seksikertojen määrää, mikä voi näkyä myös näissä tuloksissa, arvelee tiedotteessa Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.

Yhdyntöjen määrä laskussa – onko some syypää?

Seksin määrässä kumppanin kanssa ei ole tapahtunut suuria muutoksia sitten vuoden 2016, vaikka koronavuosi 2020 toi monessa kodissa parisuhteeseen lisää yhteistä aikaa. Vuosien saatossa yhdyntöjen määrä on kuitenkin kokonaisuudessaan laskenut Suomessa, ja se on näkyvillä myös Kaalimadon kyselytutkimuksen tuloksissa.

Harvoin tai ei koskaan seksiä harrastavien määrä on noussut seitsemän prosenttia sitten vuoden 2016. Joka viikko tai joka toinen viikko seksiä harrastavien osuus on puolestaan laskenut 43 prosentista 32 prosenttiin vuosien 2016–2021 aikana.

– Suomalaisten yhdyntämäärien väheneminen johtuu usein siitä, etteivät seksuaaliset halut kohtaa kumppaneiden välillä. Yksi selittävistä tekijöistä voi olla viime vuosikymmenen aikana valtavan harppauksen ottanut digitaalinen kehitys – sosiaalinen media syö aikaa yhteisiltä kohtaamisilta kumppanin kanssa, kun puhelimet kulkevat kädessämme usein sänkyyn asti, Lavikainen pohtii.

Jos sinäkin selaat somea jatkuvasti, saatat olla osa "phubbing"-ilmiötä. Phubbing-termi tulee sanoista phone (suom. puhelin) ja snubbing (suom. jättää huomiotta). Valitettavasti kyseessä on ilmiö, joka saattaa hiljalleen murentaa parisuhdettasi. Esimerkiksi Baylorin yliopiston vuonna 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan phubbing laski parisuhdetyytyväisyyttä. Jopa 70 prosenttia tutkimukseen osallistuneiden 143 henkilön joukosta koki, että kumppanin puhelin tuli parisuhteen tielle.

Tästä syystä koronavuosi ei lisännyt seksien määrää kaikilla

Kyselytutkimuksen mukaan touhukkaimmat vaakamamboilijat ovat 25–34-vuotiaita. Ikäryhmästä enemmistö kertoi seksikertoja kumppanin kanssa olevan ainakin muutaman viikossa. Viime vuoteen verrattuna kyseisen ikäryhmän aktiivisuus harrastaa seksiä kumppanin kanssa kahdesti viikossa tai useammin on lisääntynyt jopa kuusi prosenttia.

– Koronavuosi lisäsi todennäköisesti seksin määrää entisestään niillä, jotka olivat jo ennen koronaa seksuaalisesti aktiivisia, ja siksi piikkiä ei näy koko kansan keskuudessa, seksuaaliterapeutti huomauttaa.

Lavikainen uskoo myös, että monien pari-kolmikymppisten elämäntilanne on saattanut mahdollistaa seksikertojen määrän kasvun esimerkiksi lisääntyneiden etätöiden vuoksi.

– Yhdyntöjen määrään vaikuttaa muun muassa se, että seksihalut kohtaavat ajallisesti kumppanin kanssa, Lavikainen muistuttaa.

Mitä tehdä, jos seksi ei suju? Erityistason seksuaaliterapeutin vastaus videolla:

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat