Älä pelkää ruuhkavuosia – seksielämä voi olla silloin jopa entistä parempaa: "Myönteinen vaikutus seksiin"

Kaalimato.comin tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista lapsiperheellisistä on sitä mieltä, että luottamus kumppaniin kasvaa ruuhkavuosina. Kumppanin kanssa lähentyminen on myös tehnyt seksistä parempaa.

Yllä olevalla videolla pohditaan vaihtelun merkitystä seksielämässä.

Kaalimato.com tutki kesällä 2018 suomalaisten asenteita ja käyttäytymistä liittyen seksuaalisuuteen. Yli puolet lapsiperheellisistä suomalaisista on sitä mieltä, että luottamus kumppaniin vain vahvistuu pikkulapsiarjessa.

Lähes 60 prosenttia lapsiperheellisistä kokee, että seksi on parempaa, kun pikkulapsiarki on tehnyt kumppaneista läheisempiä.

– Lapsen saamisen myötä kumppanien välinen suhde usein syvenee. Yhdessä koetun synnytyksen ja lapsiarjen myötä toista voi oppia ymmärtämään ja arvostamaan entistä enemmän. Vanhemman rooli voi tuoda kumppanista esiin uusia, hyviä puolia. Luottamuksen lisääntyminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja molemminpuolinen kunnioitus lähentävät kumppaneita, jolla puolestaan on myönteinen vaikutus seksiin, sanoo Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Muuttunut keho raskauden ja synnytyksen jälkeen – lisää itsevarmuutta?

Raskaus ja synnytys muuttavat naisen kehoa. Lapsen syntymän jälkeinen arki onkin aikaa, jolloin omaan kehoon tutustutaan uudelleen niin yksin kuin yhdessä kumppaninkin kanssa. Huomioitavaa on, että tämän tutkimuksen mukaan joka kolmas mies kokee oman kumppanin vaikuttavan äitiyden jälkeen jopa entistä haluttavammalta.

– Naisen suhde omaan kehoon usein syvenee ja muuttuu armollisemmaksi raskauden ja synnytyksen myötä. Tämä voi näkyä naisessa parempana seksuaalisena itsetuntona ja itsevarmuutena, joka puolestaan voi lisätä kumppanin seksuaalista halukkuutta, Lavikainen kertoo.

Seksin määrä vähenee, mutta aikataulutus auttaa

Lasten saanti tuo seksielämään myös haasteita. Joka toinen lapsiperheellisistä on sitä mieltä, että lasten saannin myötä seksin määrä on vähentynyt. Miehiä kolmasosaa seksin vähentyminen häiritsee useammin kuin naisia. Vajaa viidennes naisista kokee, että synnytyksestä aiheutuneet fyysiset komplikaatiot hankaloittavat seksin harrastamista.

– On luonnollista, että naisten seksihalut heräävät synnytyksen jälkeen miehiä hitaammin. Yhdynnät voidaan aloittaa synnytyksen jälkeen, kun kipu ja arkuus ovat hävinneet. On täysin yksilöllistä, kuinka kauan yhdynnöistä halutaan pidättäytyä, Lavikainen huomauttaa.

Seksuaaliterapeutti kuitenkin muistuttaa, että tapoja osoittaa rakkautta, kokea läheisyyttä ja seksuaalista nautintoa on kuitenkin yhdynnän lisäksi paljon muitakin.

Seksin vähentymiseen vaikuttaa luonnollisesti sekin, ettei pariskunnilla ole yhä lailla aikaa ja mahdollisuuksia seksin harrastamiseen kuin ennen lapsia. Vastaajista yli kolmannes kertoo joutuvansa aikatauluttamaan seksihetket aikaisempaa tarkemmin nyt, kun perheessä on lapsia.

– On luonnollista, että jo tieto lasten läsnäolosta kodissa voi vähentää seksihaluja, vaikka puhtia petipuuhiin riittäisikin. Rentoutumista ja sopivaan tunnelmaan virittäytymistä voivat häiritä myös väsymys ja stressi.

Mitä tehdä, jos lapsi kuitenkin yllättää vanhempansa keskellä seksin? Katso vastaus videolta. (Artikkeli jatkuu videon alla).

2:45

Lavikainen kehottaakin, että kumppanin huomioimisen ohella jokainen yrittäisi parhaansa mukaan ruuhkavuosina pitää huolta myös omasta itsestään ja omaan jaksamiseen vaikuttavista asioista, kuten riittävästä unesta tai liikunnasta.

– Hyvinvoivassa kehossa myös seksihalut voivat olla paremmin läsnä, hän muistuttaa.

Seksi on hyvä tapa rentoutua iltaisin

Puolet lapsiperheellisistä kokee seksin olevan hyvä tapa rentoutua iltaisin lasten jo mentyä nukkumaan. Lavikainen vinkkaa, että liukuvoide toimii hyvänä apuna, kun seksielämä palailee uomiinsa synnytyksen jälkeen.

– Erityisesti imettävillä äideillä limakalvot saattavat olla tavallista kuivemmat.

Myös muut apukeinot kannattaa ottaa käyttöön, jotta seksi olisi mahdollisimman nautinnollista.

Geishakuulien avulla kannattaa pitää yllä tärkeitä lantionpohjalihaksia, jotka paitsi huolehtivat pidätyskyvystä, myös tuovat lisää nautintoa seksiin.

Katso myös alta vinkki synnyttäneen lantionpohjalihastreeniin:

Lähde: Kaalimato 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja