Onko lauantai seksipäivä sinunkin parisuhteessasi? Seksuaaliterapeutti rauhoittelee rutiineja pelkääviä: "Ei välttämättä huono juttu"

Lauantaina saunan jälkeen seksiä? Kysely paljastaa, että "karkkipäivä" on edelleen suosituin päivä harrastaa seksiä.

Lauantai on tunnetusti monen suomalaisen suosikkipäivä ainakin saunomiseen, mutta puhtaana on kiva antautua myös leikkeihin vällyjen välissä. Ainakin Kaalimato.comin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset harrastavat seksiä eniten juuri lauantaisin, tiedotteessa kerrotaan. Yritys on tehnyt vuosittain kansallisesti edustavia kyselytutkimuksia jo monta vuotta, ja edelleen seksipäiväsuosikki pysyy samana.

Maanlaajuisesti seksiä harrastaa lauantaisin jopa 48 prosenttia suomalaisista. Viikonloppuna leikitään enemmänkin lemmenleikkejä, sillä seuraavaksi suosituimmat päivät ovat 19 prosentilla vastaajista perjantai ja 15 prosentilla sunnuntai.

– Viikonloput ovat suosituinta aikaa seksin harrastamiselle, koska seksille ja läheisyydelle on todennäköisesti enemmän aikaa kuin arkena. Mieli voi olla rentoutuneempi ja energiaa on enemmän, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen arvelee tiedotteessa.

Lavikainen pohtii, että lauantai on myös usein se viikonpäivä, jolloin lähdetään ravintolaan, jolloin sinkkujen seksikerrat saattavat luonnollisesti ajoittua viikonlopulle. Myös etäsuhteissa olevat tapaavat useasti viikonloppuisin

Tilanne ei kuitenkaan ole ihan samanlainen ympäri Suomen. Tämän kyselyn perusteella esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla seksiä harrastettaisiin vain ja ainoastaan viikonloppuisin, sillä 67 prosenttia maakunnan vastaajista kertoi harrastavansa lauantaiseksiä, loput 33 prosenttia sunnuntaiseksiä. Pohjanmaallakin peittoa heilutettiin loppuviikosta: puolet vastaajista lauantaisin, 30 prosenttia perjantaisin ja kymmenes vastaajista torstaina sekä toinen kymmenes sunnuntaina. 

Tulosten perusteella arkena seksiin päädyttiin eniten Pohjois-Karjalassa, jossa 44 prosenttia kertoi heiluttelevansa peittoa arkipäivisin, sekä Lapissa, jossa 55 prosenttia harrasti seksiä viikonlopun ulkopuolellakin.

Tuloksia ei kannata tulkita kuitenkaan haudanvakavasti, sillä vaikka kyselytutkimukseen osallistui tuhat  iältään 18–70-vuotiasta suomalaista, nämä jakautuivat epätasaisesti 18 maakuntaan.

Haittaako seksielämän rutinoituminen?

Vastaajista 47 prosenttia kertoi kaipaavansa seksielämäänsä monipuolisuutta, kun 38 prosenttia myönsi seksielämänsä olevan rutinoitunutta. Jos tunnet kuuluvasi samaan joukkoon, seksielämää saat piristettyä helposti nappaamalla käyttöön vaikkapa nämä kolme lausetta. Testaa myös seksikolumnisti Nadia Bokodyn  vinkki naisten halujen herättämiseksi

Ja kannattaa muistaa, että vaikka seksitavat alkaisivatkin kangistua kaavoihinsa, ei syytä huoleen automaattisesti ole. Pääasia on, että seksielämä on parisuhteen kaikkia osapuolia miellyttävää.

– Seksielämän rutinoituminen ei ole välttämättä aina huono juttu, ellei siitä ole haittaa parisuhteelle tai se ei aiheuta kärsimystä jommallekummalle osapuolelle. Seksissä läsnäoleva tuttuus, turvallisuus ja ennakoitavuus voivat olla muuten hektisessä ja epävarmassa ajassa myös positiivinen asia, vaikka sitten makuuhuoneen puolella, Lavikainen sanoo.

Rutiineihin juuttuminen etenkin pitkässä suhteessa onkin normaalia, mutta mistä se johtuu? Olemme aiemmin kertoneet, kuinka brittiasiantuntija Tracy Cox on analysoinut asiaa:

– No, koska se toimi alussa. Hän piti siitä, sinä pidit siitä. Sitten siihen liittyy pelkoa uusien asioiden kokeilemisesta. Mitä jos kokeilen sitä ja hän ei pidä siitä? Miltä näytän uudessa asennossa? Näytänkö typerältä/lihavalta/epätoivoiselta? 

Rutiineja voivat saman seksipäivän lisäksi olla vaikkapa aina samat seksiasennot. Coxin mukaan "tieto siitä, mitä seksin aikana on seuraavaksi luvassa, toimii joillekin, mutta suurimmalle osalle ei". Lue lisää siitä, miten Cox korjaisi tilanteen sellaisten pariskuntien suhteissa, jotka toivovat tilanteeseen muutosta.

Pitääkö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien. Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kuvailee.

Lähde: Kaalimato


Lue myös:

    Uusimmat