Asiantuntija tyrmää huonot tekosyyt makuuhuoneessa – "Tekee kamalia, kamalia asioita seksielämälle"

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
KATSO MYÖS: Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä?

Vältteletkö seksiä huonojen tekosyiden varjolla? Seksiasiantuntija kertoo, miksi tekosyysi ovat potaskaa.

Parisuhteessa seksihalut eivät aina kohtaa, eikä kenenkään tietenkään tulisi harrastaa seksiä silloin, kun sitä ei kertakaikkiaan tee mieli harrastaa. Seksiasiantuntijaksi tituleerattu englantilainen Tracey Cox listaa Daily Mailin artikkelissaan syitä, joihin usein turvaudutaan seksistä kieltäydyttäessä.

Mutta mitkä tekosyistä ovat ymmärrettäviä ja mitkä vaativat lähempää tarkastelua?

Kiire

"En ehdi nyt", "minulla on kiireitä". Oletko koskaan turvautunut tähän tekosyyhyn tai oletko kenties kuullut sen kumppaniltasi?

Coxin mukaan ajanpuute on yksi turhauttavimmista seksielämän tappajista. Silti suurimmalla osalla aikuisista on aikaa tuijotella televisiota tai suoratoistopalveluita tuntikausia viikoittain. Lisää tähän vielä aika, joka kuluu sosiaalisen median selailuun, ja ymmärrät, miksi seksiasiantuntija lyttää tämän syyn täydeksi potaskaksi.

– Elämme kiireistä elämää, ja jos sinulla on kolme alle kolmevuotiasta lasta ja teet töitä, tunnustan täysin, että seksin pitäisi olla taka-alalla jonkun aikaa. Mutta suurimmalle osalle ihmisistä kymmenen tai kahdenkymmenen minuutin löytäminen kerran tai kahdesti viikossa ei ole liian suuri homma, asiantuntija toteaa.

Intiimipuuhiin ryhtymistä saattaakin hidastaa ajatus siitä, että seksin pitäisi olla maratoni. Cox tyrmää tämän harhaluulon.

– Seksille on aikaa, koska seksin ei tarvitse kestää kauaa. Olen onnistunut mahtavasti saadessani pariskuntia sitoutumaan yhteen tai kahteen viiden minuutin seksisessioon viikossa, Cox hehkuttaa.

Cox huomauttaa, että minisessiot toimivat hyvin, jos aikataulut ovat kiireiset. Seksisession ei tarvitse sisältää esimerkiksi yhdyntää, vaan vaikkapa pelkästään suuseksiä.

– Ei teidän yhteyttänne ylläpidä se, kuinka kauan seksi kestää, vaan se, kuinka usein teette sensuelleja ja seksuaalisia asioita.

Väsymys

"Olen liian väsynyt." Moni on varmaan turvautunut tähän lauseeseen seksistä kieltäytyessään. Cox huomauttaa, että tämäkin on täysin ymmärrettävä syy kieltäytyä seksistä elämänvaiheessa, jossa teet paljon töitä ja vastuullasi on paljon muitakin arjen asioita.

– Jos sinulla on käypiä syitä sille, miksei sinulla ole yhtään energiaa jäljellä seksiin, puhu siitä kumppanillesi ja selitä tilanne. Kunhan hän ymmärtää, että se on väliaikaista, eikä ohi lopullisesti, useimmat kumppanit ovat ymmärtäväisempiä kuin luulisit.

Jos kuitenkin kieltäydyt seksistä, mutta ehdit käydä ystävien kanssa ulkona ja pelaamassa tennistä kolmesti viikossa, Cox huomauttaa, että käytät väsymystä välttelykeinona ja sinun täytyykin nyt selvittää, miksi.

– Teeskenteletkö väsymystä, koska sinulla ja kumppanillasi on todella eripariset libidot? Jos niin on, suostu kompromissiin siitä, kuinka usein (ja kuinka pitkään) harrastatte seksiä kuukausittain, asiantuntija ehdottaa.

Jos puolestaan kumppanisi käyttää väsymystä tekosyynä kieltäytyä seksistä, kysy häneltä, mitä voisit tehdä poistaaksesi taakkaa hänen harteiltaan. Kenties voisit auttaa enemmän arjen askareissa? Kannusta kumppania myös tekemään stressiä vähentäviä asioita.

– Moni "ei" on muuttunut "ehkäksi" pitkän, kuuman kylvyn jälkeen päivän päätteeksi, Cox toteaa.

Päänsärky tai pahoinvointi

Cox muistuttaa, ettei kenenkään tee mieli seksiä, jos olo on aidosti pahoinvoiva tai päässä jyskyttää kaikkien päänsärkyjen äiti.

Jos kumppanisi kuitenkin heittää ilmoille iänikuisen "päätä särkee" -tekosyyn joka kerta, kun ehdotat seksiä, viikkotolkulla, on aika keskustella rehellisesti siitä, kuinka seksuaalisesti tyydyttynyt hän kokee olevansa, ja kuinka seksielämäänne voisi parantaa.

– Kannattaa myös kysellä kysymyksiä parisuhteestanne. Onko tämä seksiongelma vai parisuhdeongelma? Vältteleekö hän seksiä vai vältteleekö hän tulemasta lähellesi, koska ette tule tällä hetkellä niin hyvin toimeen?

Jos päätä särkee oikeasti, on hyvä muistaa, että seksi itse asiassa voi jopa parantaa pääkivun.

Itsetunto-ongelmat

Moni on kerännyt vyötärölleen karanteenikiloja korona-aikana. Coxin mukaan on täysin ymmärrettävää, että alastomana pyöriminen ei tunnu hyvältä, jos olo on epävarma omassa kehossa. Se tekee kuitenkin hallaa seksielämälle.

– Siitä huolehtiminen, että vartalomme eivät ole seksikkäitä tai haluttavia, tekee kamalia, kamalia asioita seksielämälle. Se estää sinua haluamasta seksiä. Se voi saada kieltäytymään seksistä, jopa silloin, kun sinusta tuntuisi siltä [että haluaisit seksiä], koska sinua nolottaa tai hävettää paljastaa vartaloa, joka ei ole "vaatimusten tasolla".

– Se estää nauttimasta seksistä, koska olet liian kiireinen olemaan sivustakatsojana – ikään kuin leijailet yläpuolellasi yrittäen arvailla, mitä kumppanisi näkee ja ajattelee selluliitista tai hyllyvästä vatsasta. Tämä voi luonnollisesti johtaa ongelmiin orgasmin saamisessa, Cox varoittelee.

Huonoa kehonkuvaa ei auta kitudieetti tai ankara liikunta. Coxilla onkin ehdottaa hauskempia tapoja.

– Yksi niistä on harrastaa seksiä enemmän. Seksin harrastaminen parantaa kehonkuvaa, koska alitajuntasi puuttuu peliin ja tekee työn puolestasi. Se ohittaa kriittiset sisäiset äänet ja sanoo: "Hei! Jos tämä ihminen haluaa harrastaa seksiä kanssasi säännöllisesti, et voi olla niin epäviehättävä!"

Toinen keino on parantaa seksitaitojaan. Coxin mukaan ne ihmiset, jotka tietävät olevansa mahtavia sängyssä, harvoin kärsivät ongelmista kehonkuvansa kanssa seksiä harrastaessaan. Jos et tunne oloasi haluttavaksi, Cox kehottaa tekemään hieman seksitutkimusta vaikkapa siitä, kuinka antaa toiselle hyvää suuseksiä.

Artikkeli on uusinta toukokuulta 2021.

Seksiä ei taatusti tee mieli, jos se sattuu. Videolla gynekologi kertoo, kuinka seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa seksuaaliseen kokemukseen.

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Joskus seksin harrastaminen voi olla jopa kivuliasta. Seksiongelmien kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärsiä tai häpeillä yksin.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat