Pallokala Goldie pääsi hammaslääkäriin – vaikea operaatio saattoi pelastaa kalan hengen

Söpö pallokala kiidätettiin eläinten hampaisiin erikoistuneen hammaslääkärin vastaanotolle erikoiseen operaatioon, joka saattoi pelastaa kalan hengen.

Pallokalojen sukuun kuuluvan Goldien omistaja Mark Byatt, 64, huomasi, ettei hänen lemmikkinsä syönyt enää samalla ruokahalulla kuin ennen. Lemmikkikala Goldie oli myös yllättäen alkanut laihtumaan. Mark päätteli syyn johtuvan Goldien liian suuriksi kasvaneista hampaista, joiden kanssa Goldien oli vaikea syödä.

Kentistä kotoisin oleva Mark päätti viedä kalansa eläinten hammaslääkärin vastaanotolle toiveena, että ylisuurille hampaille voisi tehdä jotakin. Useat brittimediat, kuten The Guardian, ovat uutisoineet Goldien henkeä uhanneesta tilasta.  

Goldie kuljetettiin hammaslääkärin vastaanotolle suuressa vedenpitävässä astiassa. Astian vesi oli kotoisin sen omasta tankista ja kalojen rahoitukseen erikoistunut lääkäri lisäsi veteen rauhoittavaa ainetta, jotta Goldien operaatio onnistuisi.

– Minua huolestutti aluksi, koska trooppisten kalojen kuljetus ei ole riskitöntä puuhaa, Goldien omistaja Mark kertoo.

Rauhoitettuna Goldien hampaista huolehti eläinlääkäri Daniel Calvo. Hän trimmasi hampaat puolet pienemmiksi.

Voit katsoa operaation yllä olevalta videolta.

Hampaat kasvavat läpi kalan elämän

– Näiden pallokalojen hampaat kasvavat läpi niiden elämän. Yleensä ne pysyvät luonnostaan lyhyinä ruokavalion ansiosta, joka koostuu kovakuorisesta ravinnosta, eläinlääkäri Calvo kertoo.

Vaikka Goldielle oli ollut tarjolla kalalle luontaista kovakuorista ruokaa, ei Goldie ollut jostain syystä kotioloissa syönyt niitä yhtä innokkaasti kuin muut lajitoverinsa samassa akvaariossa.

Operaation ajan hoitaja piteli Goldieta läpimärässä pyyhkeessä, joka esti kalaa kuivumasta operaation aikana. Hampaita hiottiin vain hetken kerrallaan ja Goldie laskettiin aina takaisin veteen, jotta sen hengittäminen ei vaaraantuisi. Lisäksi pyyhkeen tarkoitus oli estää Goldien mahdollisia puolustautumismekanismeja käynnistymästä. Pallokalat saattavat vaaran aistiessaan paisua kaksi kertaa kokoansa suuremmiksi ja työntää terävät piikkinsä esiin.

"Se voi paremmin kuin ehkä koskaan aiemmin"

Operaation jälkeen Goldie oli jo muutaman minuutin jälkeen tolpillaan ja uiskenteli toisessa tankissa, jonka vesi oli myös niin ikään kotoisin sen kotitankista. Koska operaatio oli ennalta hyvin suunniteltu ja toteutus onnistui ilman yllättäviä tilanteita, oli Goldie takaisin omassa kotiakvaariossaan vain paria tuntia myöhemmin.

– Olemme onnellisia saatuamme Goldien takaisin kotiin ehjänä. Se voi paremmin kuin ehkä koskaan aiemmin, kiitos hammaslääkärin, omistaja Mark iloitsee paria kuukautta myöhemmin.

Lähteet: The Guardian ja Kameraone

Lue myös:

    Uusimmat