Somevideoissa kutitellaan rauskuja: Eläintenystävät raivoissaan – "Näyttää olevan tuskissaan"

Ihmiset ympäri maailman ovat kuvanneet TikTokiin videoita, joissa he kutittavat pyydystämiään rauskuja kalan vatsasta. Eläintenystävät eivät ole erityisen ilahtuneita ja sanovat rauskujen kutittelun olevan eläinrääkkäystä.

New York Post kertoo TikTokissa kiertelevästä trendistä, jossa todennäköisesti kalastajat ympäri maailman ottavat videoita saalistamistaan rauskuista. Rausku on rustokalojen lohkoon kuuluva kala.

Viraaleimmalla rauskua kutittelevalla videolla on hulppeat yli 110 miljoonaa katselukertaa.

Voit katsoa kyseisen videon jutun yltä.

Kikattaako rausku videolla?

Videolla kalastaja kutittelee kalaa ja se näyttää nauravan ja hymyilevän. Se myös liikuttelee ja käpristelee eviään – aivan kuin kutiavan ihmisen tapaan.

Videolla rausku makaa selällään. Sen kidukset ja suu ovat näkyvillä. Suun yllä olevat reiät, jotka näyttävät hiukan kalan silmiltä ovat itseasiassa sen hengitysaukot. Rauskujen silmät ovat siis kalan selkäpuolella, kertoo National Geographic.

Vastaavanlaisia videoita on useita. YouTubeen on ladattu kokonainen kokoelmavideo, johon on kerätty vastaavanlaisia rauskun kutitteluvideoita. Joihinkin on jopa lisätty kikatteleva äänimatto miimikoimaan rauskun suun liikkeitä.

Odotetusti osa klippien katsojista oli haltioissaan.

– Katsokaa miten onnellinen se on. Jos päiväsi on ollut tylsä, niin tämän videon katsottuasi kaikki surut kyllä kaikkoavat, eräs fani kommentoi.

– Katsokaa tuota hymyä, niin söpöä! Totesi toinen.

"Laita se takaisin veteen"

Useat eivät kuitenkaan pitäneet videoita ollenkaan piristävinä, vaan moni spekuloi, että todennäköisemmin videoilla esiintyvät rauskut yrittävät vain haukkoa henkeä maalla.

– Raukka on tukehtumaisillaan ja kärsii sinun TikTok-videosi takia. Toivon, että laitoit sen edes takaisin veteen kuvausten päätteeksi, eräs kirjoitti.

– Ei hauskaa, laita se takaisin veteen, vaati toinen.

Joiden mielestä rauskun "hymy" olikin oikeasti merkki eläimen pelosta.

– Mielestäni ihmiset lukevat rauskun kehonkieltä väärin. Se näyttää olevan tuskissaan ja yrittää suojella itseään. Minusta tämä on julmaa, eräs käyttäjä kommentoi YouTuben kokoelmavideoon.

Videoilla esiintyneiden rauskujen kohtaloista ei ole tarkempaa tietoa. 

WWF:n mukaan rauskulajeja on maapallolla yli 500. Suurin osa lajeista on voimakkaasti liikakalastettuja ja monet lajeista ovat uhanalaisia. Suurin osa niistä elää merenpohjalla saalistaen pohjaeläimiä, kuten rapuja ja simpukoita. WWF:n sivuilla kerrotaan, että Suomessakin voi ostaa muun muassa tuoreita rauskunsiipiä.

Lähteet: KameraOne, New York Post, YouTubeNational Geographic ja WWF

Lue myös:

    Uusimmat