Mainos

Paljastava kartta: Fortum on käytännössä naimisissa Venäjän kanssa

Valtionyhtiö Fortum on investoinut Venäjälle yli 4 miljardia euroa vuoden 2008 jälkeen. Uusia laitoksia yhtiöllä on maassa 8. 

Fortum ilmoitti toissapäivänä monimutkaisesta yritysjärjestelystä Rosatomin ja Gazprom Energoholdingin kanssa Venäjällä, minkä jälkeen Fortum tulee vähemmistöosakkaaksi Fennovoimaan Suomessa.

Fortum perustaa uuden vesivoimayhtiön yhdessä Venäjän johtoa lähellä olevan ydinvoimayhtiön Rosatomin kanssa. Kaupassa uudelleenjärjestellään Venäjällä toimiva energiantuotantoyhtiö TGC-1, jonka Fortum omistaa yhdessä Gazpromin tytäryhtiön kanssa. Fortum omistaisi 75 prosenttia uudesta vesivoimayrityksestä. 

STT:n kokoamista tiedoista ilmenee, että suomalainen valtionyhtiö Fortum on käytännössä hyvin tiiviissä suhteissa Venäjään. Karttaan on koottu kaikki yhteisomistukseen siirtyvät vesivoimalat ja Fortumin omat voimalat Venäjällä.

Lisäksi Venäjän valtionyhtiö Gazprom on Fortumin Siperiassa tuottaman sähkön iso loppukäyttäjä. 

Venäjän voimalaitosten kannattavuus riippuu Venäjän energiapolitiikasta: muun muassa uusille laitoksille maksettavista kapasiteettimaksuista ja maakaasun hinnasta.

Fortum on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Rosatomin kanssa. Loviisan vuosina 1977 ja 1980 rakennettujen ydinvoimayksiköiden teknologia on hankittu venäläisyhtiöltä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.