Paineiden alla musertuneelta Simone Bilesilta tärkeä puheenvuoro, joka kertoo raa'an totuuden – ”Rakastamani asia on riistetty”

6:06
Video: Tulosruutu niputtaa tiistain olympiatapahtumat

Olympialaisten suurimpiin tähtiin kuuluva Simone Biles nousi tiistaina vielä entistäkin suuremmaksi puheenaiheeksi Tokion olympialaisissa. Hänen viestinsä voimistelun joukkuekisasta vetäytymisen jälkeen oli tärkeää kuultavaa - ihan jokaiselle.

Biles on ollut etenkin Yhdysvalloissa koko kisojen keulakuva, markkinoinnin ykköskasvo. Eilisen joukkuekisan finaalista hänen odotettiin johdattavan maansa kultaan, mutta harjoitussuorituksen jälkeen hän päätti, ettei kilpaile. 

Biles kirjoitti karsinnan jälkeen, että paineet ovat valtavat. Hyppyharjoituksessaan hän koki, että kaikki ei ole kuten pitää. Hän ei halunnut loukkaantua, eikä pilata joukkuekavereidensa menestysmahdollisuuksia. Ratkaisu oli ravisuttava shokki.

– En vain luota itseeni enää, supernaisena pidetty Biles sanoi kyyneleitä pidätellen.

– En tiedä johtuuko se iästä, olen hermostuneempi voimistellessani. Minusta myös tuntuu, ettei minulla ole enää niin hauskaa. Minun täytyy keskittyä henkiseen hyvinvointiini. Elämässä on niin paljon muutakin kuin voimistelu, hän sanoi.

Jordan Chiles paikkasi pikahälytyksellä Bilesia ja USA otti hopeaa Venäjän jälkeen. Bilesiä harmitti, että henkinen romahdus tuli juuri olympialaisissa. Hänen oli määrä kilpailla Tokiossa kuudessa kilpailussa, mutta nyt päätös osallistumisesta tehdään päivä kerrallaan. Bilesin kohdalla on puhuttu vain siitä, voiko hän rohmuta peräti kuusi kultaa. Nyt hän pitää huolta tärkeämmästä asiasta.

– Jokaisen täytyy suojella omaa mieltään ja kehoaan, eikä vain mennä tekemään sitä, mitä maailma sinulta odottaa, Biles totesi.

– Minun oli asetettava ylpeyteni sivuun. Tämä piti tehdä joukkueen vuoksi. Loppujen lopuksi, minun täytyy tehdä se, mikä on oikein minulle ja keskittyä henkiseen terveyteeni eikä vaarantaa hyvinvointiani.

Biles ei ole yksin

Bilesin sanat ovat esimerkki paitsi urheilijoiden kokemista paineista, myös siitä, ettei ole väärin myöntää omia ongelmiaan. Kisojen kotimaassa Japanissa seuratuin urheilija, olympiatulen sytyttänyt, Naomi Osaka putosi eilen naisten tennisturnauksesta toisella kierroksella. Hänkin sanoi, ettei pystynyt käsittelemään valtavia paineita.

Kaksi urheilun supertähteä ovat nyt tehneet tärkeän avauksen, josta jokainen voi ottaa mallia. Omien ongelmien myöntäminen on avain siihen, että niitä voi käsitellä ja voittaa haasteet.

– Minulla oli ehdottomasti paljon paineita. Ehkä se johtui siitä, etten ole aiemmin pelannut olympialaisissa ja tämä ensimmäinen kerta oli hieman liikaa, Osaka sanoi.

24-vuotias Biles voitti Riossa neljä kultaa, hopean ja pronssin. Hän tietää, että nyt edessä on muiden reaktioiden painava kuorma. On vaikea olla miettimättä sitä, mitä muut nyt ajattelevat.

– Tänne tullessani minusta tuntui, että teen tätä muiden vuoksi. Sydämeeni sattuu, että rakastamani asian tekeminen on tavallaan riistetty minulta, jotta miellyttäisin muita.

Biles on puhunut aiemminkin henkisistä vaikeuksistaan. Raskaimmat arvet ovat entisen lääkärin Larry Nassarin aiheuttamia. Biles on yksi sadoista voimistelijoista, joita Nassar käytti seksuaalisesti hyväkseen USA:n voimistelujoukkueen lääkärinä. Nassar on saanut satojen vuosien vankeusrangaistuksen.

Noin neljä vuotta Bilesin kanssa työskennellyt henkinen valmentaja Robert Andrews on nytkin supertähden tukena.

– Voimistelu vaatii – ehkä enemmän kuin mikään muu laji – täydellistä keskittymistä. Se, että on koko maailman katseiden kohteena, kaikkien aikojen parhaana, alkaa muodostua häiriöksi. Jos hän on stressaantunut tai hänellä on henkinen lukko, lähestyisin asiaa varoen, Andrews sanoi Reutersin mukaan.

Biles kannusti villisti joukkuekavereitaan, ja oli onnellinen saavutetusta mitalista. Niihin, jotka kisasivat, poisjäänti tietysti vaikutti.

– Me emme tienneet mitä tapahtuu. Hän on Simone hiton Biles. Hän kantaa tätä joukkuetta. Kun meidän piti nostaa tasoamme ja hoitaa homma, se oli rankkaa ja stressaavaa. Olen todella ylpeä, että onnistuimme, Sunisa Lee sanoi.

Omalla urallaan olympiakultaa voittanut Aly Raisman tuki Bilesia.

– Tämä on kamalaa. Tiedän, että kaikki urheilijat unelmoivat tästä koko elämänsä, joten olen todella järkyttynyt ja huolissani. Toivottavasti Simone on ok. Mietin myös, millainen henkinen vaikutus tällä kaikella on Simoneen. Paineita on niin paljon, ja olen seurannut miten paljon painetta hänelle on luotu kisoja edeltävinä kuukausina. Se on kamalaa, minusta tuntuu hirveältä, Raisman sanoi.

– Ystävällinen muistutus: olympiaurheilijat ovat ihmisiä ja he tekevät parhaansa. On todella vaikeaa onnistua täydellisesti oikealla hetkellä ja tehdä elämänsä suoritus niin kovissa paineissa, Raisman päätti.

Naisten moniottelu kisataan torstaina, Bilesin osallistuminen on siis epävarmaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja