Nähdäänkö tätä enää Tokiossa? Simone Bilesista ehdittiin ottaa poikkeuksellinen kuva – somessa lähti liikkeelle valtaisa kuhina

0:45
Simone Bilesin suoritukset ovat olleet viime vuosina vertaansa vailla.

Valokuvaaja Bryan Keane taltioi sunnuntaina todellisen mestariotoksen mestariurheilija Simone Bilesista. Telinevoimistelun supertähden pyörimisliikkeen mykistävästi taltioinut kuva on lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa viraalina.

Bryan Keane on Tokion olympialaisissa töissä irlantilaisen kuvatoimiston Inpho Photographyn palveluksessa. Mies oli sunnuntaina median tiloissa huomatessaan yhdysvaltalaiset telinevoimistelijat toimissaan. Keane halusi, kuten moni muukin, nähdä lajin suurimman tähden, Rio de Janeirossa 2016 neljä olympiakultaa voittaneen Simone Bilesin liikkeitä.

– Olin hyvin etuoikeutetussa asemassa, että pystyin tekemään sen henkilönä, joka on samalla töissä mutta myös katsojana, Keane kertasi Newsweekille.

Yhdysvaltain joukkuetta oli seuraamassa kolmekymmentä kuvaajaa. Keane halusi saada kuviinsa hypyn pyörimisliikkeen.

Keane oli ennestään kuvannut irlantilaista voimistelijaa ilmassa mustaa taustaa vasten. Sellainen urheilijan ja taustan kontrasti saa Keanen mukaan muun häviämään urheilijan ympäriltä.

Keane meni yhdysvaltalaisvoimistelijoita kuvatessaan matalaksi, "katsoi urheilijoita ylöspäin" ja pyrki näin maksimoimaan kuvien vaikuttavuuden. Hän odotti asemissaan, että urheilijat "pompsahtivat" ruutuun, ja silloin laukaisin lauloi.

Keane päätyi muun muassa pidentämään suljinaikaa, jotta Bilesin liike taltioituisi mahdollisimman hyvin.

Lopputuloksen (alla) uskaltaa sanoa piirtyneen historiaan. Keane onnistui naulaamaan supertähden pyörimisen kuviinsa häikäisevällä tavalla.

Keanen lähetettyä kuvat eteenpäin yhdelle kuvatoimiston työntekijälle reaktio antoi osviittaa tulevasta.

– Vau, tuo otos oli jotain erityistä, Keanelle sanottiin.

Vastaanotto yllätti

Vaikka Keane oli tyytyväinen työhönsä, ei hän osannut odottaa, millainen vaikutus hänen kuvallaan tulisi olemaan. Hän jakoi otoksen Twitter- ja Instagram-tileillään ja jatkoi sen jälkeen töitään olympialaisissa.

Keane oli sittemmin kuvaamassa rugbya, kun hän kuuli, että kannattaa tsekata puhelin. Hänen kuvansa kerrottiin saaneen vetoa.

Sitä se todella oli saanut. Keanen Australiassa oleva ystävä kertoi nähneensä otoksen uutisissa. Kuva jaettiin muun muassa olympialaisten Twitter-tilillä, ja Biles itse päätyi uudelleenjakamaan otoksen.

– Se kaikki oli vähän outoa. En ole koskaan aiemmin saanut niin paljon huomiota kuvasta, Keane kuvaili.

Keane katsoo, että kuva oli häneltä tähän asti paras. Hän pohtii, että se voi myös jäädä hänen uransa parhaaksi otokseksi, vaikka sanookin, että valokuvaaja haluaa aina kehittyä.

– En usko, että pystyn peittoamaan sitä, että sain kuvan noin ikonisesta urheilijasta olympiakisoissa. En usko, että voin peitota sitä. Se oli paras työni. Se siitä.

"Täydellinen pyörimisliike"

Keane myhäilee, että oli kuin unelmaa, että hän pystyi ottamaan moisen kuvan heti toisena päivänään olympialaisissa, joissa hän on ensi kertaa töissä.

– Se kuva taltioi uskomattoman urheilijan tekemässä sitä, minkä hän tekee niin erinomaisesti, ja siksi siinä on juuri täydellinen pyörimisliike.

– Jokainen haluaa ottaa ikonisen kuvan. Ehkä tuo tulee olemaan minun ikoninen kuvani.

Nähdäänkö Bilesin suorituksia vielä Tokiossa?

Keanen kuvaama Biles kisasi tiistaina telinevoimistelun joukkuefinaalissa Yhdysvaltain joukkueessa, mutta kilpailu jätti hänen jatkonsa osalta valtavia kysymysmerkkejä. Biles jätti mittelön mielenterveyssyistä hypyn jälkeen kesken, vaikka hänen oli määrä mennä myös eritasonojapuille.

Biles ei sanojensa mukaan hahmottanut, missä hän meni hyppynsä jälkeen ilmassa. Hän myös pelkäsi satuttavansa itseään ja pilaavansa joukkuekaveriensa mitalimahdollisuudet.

Hopeaa USA:n joukkueessa saavuttanut Biles ei antanut tarkkaa vastausta, nähdäänkö häntä vielä Tokiossa kisaamassa, vaan sanoi menevänsä päivä kerrallaan eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja