Pahoinpidellyn ja kuolemaan jätetyn naisen koskettava tarina: "Emma, älä unohda hengittää"

Ruotsalaisnainen aikoo ammentaa karmivista kokemuksistaan kirjan.

Ruotsalainen Emma Pettersson on kokenut kovia. Hänen ex-poikaystänsä hakkasi naisen pahoin jättäen tämän sitten kentän laidalle kuolemaan. Seitsemän vuotta myöhemmin Emma on viimein saamassa elämästään otteen. Vuosiin on mahtunut suruja ja iloja.

– En ajattele päivittäin sitä, mitä tapahtui. Alusta asti ajattelin, että minun pitäisi alkaa elämään täysillä. Se on ollut asia, mihin olen keskittynyt, Emma kertoo KvällsPosten-lehdelle.

Kirjoittaa kirjan kokemuksistaan

"Emma, älä unohda hengittää."

Niin henkilökunta sanoi Emmalle, kun tämä kuukausi hyökkäyksen jälkeen alkoi palata tajuihinsa. Emman aivoihin oli tullut vakavia vammoja, ja hänen piti opetella kaikki uudelleen.

– Minun oli opittava kävelemään ja puhumaan. Ja hengittämään. "Älä unohda hengittää", sitä henkilökunta ja perheeni toisteli jatkuvasti, kokemuksistaan kirjaa kirjoittava Emma muistelee.

Jos KvällsPostenin päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Emma kokee, että kokemusten käsittely kirjan kirjoittamisen avulla on hyväksi. Nainen kertoo haaveilleensa kirjan kirjoittamisesta jo ennen vakavaa pahoinpitelyä, mutta silloin kirjan teemana olisi ollut eläminen tuhoisassa suhteessa.

Pelastui viime hetkellä

Marraskuussa 2009 Emma oli 19-vuotias, ja juuri saamassa ajokortin. Kulunut vuosi oli ollut painajaismainen. Suhde vuotta vanhemman Casper El-Kaissi Östlövin kanssa oli kontrolloitu, valvottu ja mustasukkaisuuden täyttämä. Emmaa oli lyöty. Useasti. Ja nyt Emma oli tehnyt poliisille ilmoituksen raiskauksesta.

6. marraskuuta Casper odotti Emmaa autokoulun ulkopuolella autossa. Raiskausilmoituksesta suuttunut mies pakotti Emman autoonsa ja ajoi hänet Kristianstadin laitamille eräälle kentälle. Siellä Casper pahoinpiteli Emmaa veitsellä ja yritti kuristaa hänet. Casper jätti Emman virumaan ja odottamaan kuolemaansa.

Emman perhe oli kaikeksi onneksi hälyttänyt poliisin epäillessään jonkin olevan vialla. Tapahtumapaikalle ensimmäisinä saapuvat poliisit pelastivat luultavasti Emman hengen aloittaessaan ensihoidon. Nainen kuljetettiin neurokirurgin hoitoon.

"Haluan herättää ihmisissä taisteluhengen"

Viittä kuukautta myöhemmin Casper tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen muun muassa raiskauksesta ja murhan yrityksestä.

Emman tie takaisin elävien kirjoihin oli kuitenkin vasta alkanut. Puoli vuotta hakkaamisen jälkeen hän ei vieläkään puhunut, pystyi kävelemään vain lyhyitä matkoja rollaattorin avulla ja hänen muistinsa tökki pahasti.

Emmalle ensimmäisestä vuodesta iso osa on pelkkää sumua, ja hän muistaa edelleenkin vain palasia sieltä täältä. Hässleholmin kuntoutuskeskuksessa hän oppi kuitenkin taas elämään.

– Muistini toimii vaihtelevasti. Heti tapahtuneen jälkeen, kun heräsin, pystyin muistamaan kaiken. Mutta sitten keskityin harjoitteluun ja kärsin muistivirheistä.

Emma kertoo, ettei muista vieläkään kaikkea, mutta ajan ja avun kanssa hän uskoo saavansa muistinsa takaisin.

Kokemuksistaan nainen aikoo kirjoittaa kirjan. Emman tulevalla kirjalla on jo nimikin: "Emma, älä unohda hengittää".

– Haluan herättää ihmisissä taisteluhengen. Näyttää, ettei pitäisi luovuttaa niin helposti. Ja ettei pitäisi valittaa pienistä asioista, koska voin luvata, ettei se auta. Tiedän pahempaakin.

Ja nyt elämä hymyilee. Emma on tavannut koulussa elämänsä rakkauden, Markon.

Ja hän aikoo ajaa vihdoin sen ajokortin, joka jäi aikoinaan ajamatta.

17:51

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja