Mainos

Pähkinäallerginen, älä kokeile tätä kotona

Britanniassa tehty tutkimus on antanut erittäin toiveikkaita tuloksia allergian nujertamiseksi. Melko yleinen ja jopa hengenvaarallinen pähkinäallergia saatiin parannettua neljältä lapselta siedätyshoidon avulla.

Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri Tari Haahtela kertoo, että Suomessakin on onnistuttu siedättämään sekä lapsia että aikuisia erilaisille allergisoiville aineille. Esimerkiksi erittäin maitoyliherkkiä lapsia on siedätetty maidolla. Koivuallergisia on siedätetty allergeenipistoksilla jo vuosikymmeniä, kertoo Haahtela.

Myös Yhdysvalloissa on olemassa julkaisuja sekä maitoallergisten että pähkinäallergisten siedättämisestä. Aivan uudesta asiasta ei siis ole kysymys.

Haahtelan mukaan noin kaksi kolmannesta siedätyksistä onnistuu ja yksi kolmannes ei syystä tai toisesta onnistu.

Siedättäminen on tehtävä valvotusti

Siedätyshoito tehdään aina lääkärin valvonnassa, mieluiten sairaalahoidossa. Ylilääkäri Tari Haahtela varoittaakin ryhtymästä siedättämiseen omin päin. Esimerkiksi pähkinä voi aiheuttaa allergiselle hyvinkin vakavia rektioita, jopa kuoleman.

Allergisen tärkein ensiapu reaktion sattuessa on adrenaliinikynä, joka pistetään reiteen tai olkavarteen. Saman tien otetaan vielä kortisoni- sekä histamiinitabletti. Kyypakkauskin on tyhjää parempi, mutta voimakkaaseen reaktioon se ei ole riittävä, sanoo Haahtela.

Vahinkoaltistumisella voi olla vakavat seuraukset

Näyttää siltä, että kaupunkimainen elämä vähentää ihmisten suojatekijöitä. Allergia syntyy siitä, kun elimistö ymmärtää jonkun aineen "väärin" ja luulee sitä vaaralliseksi. Ja mitä enemmän allergiaa aiheuttavaa ainetta välttää, sitä vähemmän sitä sietää.

Siedättäminen on Haahtelan mukaan tärkeää juuri siksi, että Suomessakin sattuu silloin tällöin allergisesta reaktiosta johtuvia kuolemantapauksia.

- Jos jotakin ainetta on onnistuttu siedättämällä sietämään, niin sietokykyä täytyy ylläpitää nauttimalla kyseistä ainetta joka päivä - luultavasti koko loppuelämä, sanoo Haahtela.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.