Pääministeri Orpo MTV:lle: Euroopan on ryhdistäydyttävä – Ukrainan tuentarve välitön

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii, että Euroopan on ryhdistäydyttävä Ukrainan tukemisessa. Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut tänään kaksi vuotta.

Pääministeri Orpon mukaan seuraavasta Eurooppa-neuvoston kokouksesta maaliskuussa on saatava päätöksiä muun muassa aseiden hankintaan tarkoitetun EU:n rauhanrahaston pääomittamisesta eli rahoittamisesta.

– Myöskin odotan vahvaa sitoutumista jokaiselta jäsenmaalta kahdenväliseen apuun (Ukrainalle), sanoo Orpo MTV Uutisille.

Orpon mukaan hallitus tekee asian eteen töitä, ja keskusteluja käydään Euroopan maiden välillä ja komission kanssa.

Orpo kuvailee tilannetta Ukrainan sotarintamalla kriittiseksi. Hän sanoo, että Euroopan on ryhdistäydyttävä useista eri syistä. 

Orpo sanoo, että Ukrainan tuentarve on välitön ja Yhdysvaltain Ukraina-tuen näkymät ovat epäselvät. 

Euroopan puolustuskykyä vahvistettava

Euroopan olisi myös vahvistettava omaa puolustuskykyään ja puolustusteollisuuttaan, jotta se pystyy vastaamaan Venäjän-uhkaan, kun Venäjä on nostanut aseteollisuutensa kapasiteettia.

Orpon mukaan Suomi jatkaa Ukrainan tukemista kuten tähänkin asti. Hän sanoo, että tukea on annettu yhteensä noin kahden miljardin euron arvosta ja 23. tukipaketti on valmisteilla.

– Meidän on kannettava jatkuvasti oma vastuumme. Me suomalaiset voimme olla sinänsä pystypäin, että bruttokansantuotteeseen verrattuna olemme ihan kärkipäässä Ukrainan tukemisessa samoin kuin Baltian maat ja muut pohjoismaat. 

– Katseet kääntyvät muihin Euroopan maihin. Niiden on pystyttävä tekemään paljon enemmän ja nopeammin, sanoo Orpo MTV Uutisille.

Juttua muokattu klo 16.53: Korjattu "Euroopan neuvosto" Eurooppa-neuvostoksi.

Lue myös:

    Uusimmat