Outo käppyrä ratkaisi EM-kisojen kohutuomion – tästä on kyse

Älyteknologia oli käytössä Belgian ja Slovakian välisessä EM-ottelussa.

Jalkapallon EM-kisojen virallisen pelipallon valmistanut Adidas käyttää kisapalloissa älyteknologiaa, jonka on tarkoitus auttaa VAR-tuomareita kiistanalaisten tilanteiden ratkomisessa.

Käynnissä olevissa EM-kisoissa käytetään älypalloteknologiaa, jota pyritään käyttämään VARin apuna. Uudehko teknologia oli ensimmäisen kerran käytössä vuoden 2022 MM-kisoissa, mutta EM-tasolla älypalloja ei ennen tämän vuoden kisoja olla nähty.

Adidaksen älypallot käyttävät valmistajan omaa Connected Ball Technologya, joka lähettää reaaliajassa dataa VAR-tuomareille. Teknologia toimii semiautomaattisen paitsioteknologian tukena, ja sen tarkoitus on nopeuttaa otteluissa tehtyjä tuomioita.

– Connected Ball Technology tarjoaa ennennäkemättömän käsityksen kaikista pallon liikkeeseen sisältyvistä elementeistä ja myötävaikuttaa Uefan videotuomareiden päätöksentekoprosessiin, Euroopan jalkapalloliitto Uefa kuvailee Sky Sportsin mukaan.

Palloihin on asennettu myös sensori, joka paljastaa kaikki palloon kohdistuvat osumat ja energiamuutokset. Teknologia auttaa VAR-toimijoita täten tunnistamaan jokaisen pallokosketuksen mahdollisissa käsivirhe- ja rangaistuspotkutilanteissa, mikä nopeuttaa päätöksiä edellä mainituissa tilanteissa.

Älyteknologia oli EM-tasolla ensimmäistä kertaa toden teolla käytössä maanantaina Belgian ja Slovakian välisessä ottelussa, kun Belgian mahdollista 1-1-tasoitusta tutkittiin VARilta käsivirheen varalta.

VAR-tuomion aikana tv-kuvissakin näkyi erikoinen käyrä, joka paljasti Adidaksen älyteknologian avulla pallon osuneen Belgian Lois Opendan käteen. Ottelun päätuomari Halil Umut Meler katsoi tilanteen ja älykäyrän VAR-ruudulta ja päätti lopulta hylätä osuman.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Se, oliko kyseessä sääntöjen vastainen käsivirhe, jakoi mielipiteitä ottelun jälkeen. Monet entiset pelaajat lyttäsivät tuomion kovin sanoin.

– Minusta tuo ei ole käsivirhe, vaan hyvä maali. Minusta maalia ei olisi pitänyt hylätä, Saksan legenda Michael Ballack kommentoi ZDF:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat