Mainos

"Otat sä naiselta pataan?" - hätäkeskuspäivystäjälle huomautus

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut hätäkeskuspäivystäjälle huomautuksen asiattomasta käytöksestä hätäpuhelun aikana. Päivystäjän käyttämät ilmaisut olivat Pajuojan mukaan sisällöltään ja äänensävyltään täysin asiattomia ja sopimattomia.

Perheväkivallasta kärsinyt mies oli soittanut hätänumeroon useita kertoja viime toukokuussa, koska hänen puolisonsa oli käynyt päälle ja uhkaillut häntä. Mies oli joutunut jo edellisenä päivänä pakenemaan lastensa kanssa turvakotiin puolisonsa väkivaltaisuuksien takia.

Kahden ensimmäisen puhelun aikana hätäkeskuspäivystäjät olivat neuvoneet miestä soittamaan hetken kuluttua uudelleen, mikäli tilanne jatkuu aggressivisena. Näissä puheluissa ei eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan ollut arvostelemista.

Miehen kolmanteen puheluun vastannut päivystäjä oli kuitenkin kysynyt puhelun aikana mieheltä muun muassa "Otat sä naiselta pataan?".

Lisäksi päivystäjä oli tiedustellut soittajan painoa. Saatuaan tietää, että osapuolet olivat samanpainoisia, päivystäjä oli todennut soittajalle "No niin, silloinhan se on tasapeli."

Apulaisoikeusasiamies katsoi, että päivystäjän kommentit ilmensivät vähättelevää suhtautumista naisen väkivaltaan miestä kohtaan. Päivystäjä ei sanojensa mukaan käsittänyt, miksi mies soittaa ja pyytää apua, jos nainen ei ole häntä painavampi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.