Ostamassa mattoa allergiaperheeseen? Ota nämä asiat huomioon

Allergiaperheessä sisustus täytyy suunnitella allergian ehdoilla. Materiaalit ja varsinkin tekstiilit tulee valita huolella, etteivät ne aiheuta allergisia reaktioita. Maton valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun.

Allergikon ei tarvitse enää astua paljaalle lattialle, sillä uusimpien tutkimusten mukaan paljaat lattiat levittävät pölyä enemmän huoneilmaan, kuin lattiat, joissa on mattoja, tai jopa kokolattiamatto.

Allergikon maton täytyy ensisijaisesti olla pölyämätön ja helposti puhdistettavissa. Säännöllinen imurointi pitää maton puhtaana. Tamppaukset ja lumipesut kannattaa unohtaa, sillä liian rajut otteet voivat löystyttää sidoksia ja kuluttaa sekä murtaa materiaaleja siten, että ne alkavat pölytä. 

Kun olet ostamassa mattoa, hipelöi ja haistele sitä. Jos siitä jää nukkaa sormiin, pölyää se kotonakin. Jos haju tuntuu pistävältä ja käy silmiin, unohda matto. Se tuoksuu luultavasti vielä kotonakin.  

Paras matto allergiaperheeseen on kovapintainen tai lyhytnukkainen matto. 

Kysy kauppiaalta voiko maton ottaa muutamaksi päiväksi kotiin kokeiluun tai ostaa sen avokaupalla. Samalla saat varmuuden, sopiiko se kotiisi kokonsa ja värinsä puolesta.

Allergiaperheeseen sopivat matot

Paperinaru

Paperinarumatto on oikein käytettynä pölyämätön ja hyvä materiaali allergiaperheeseen. Paperinarumattoa voi imuroida, mutta tamppaus kannattaa unohtaa, sillä paperinaru murtuu helposti kovassa käytössä. 

Sisal

Tiiviisti kudottu sisal-matto ei pölyä. Se on kestävä ja helppo pitää puhtaana. Tarkista ja haistele myös maton pohja. Jotkut allergikot voivat saada oireita maton kumipohjasta.

Tuftattu tekokuitumatto tai lyhytnukkainen matto 

Allergiaperheeseen voi hankkia myös tuftatun- tai karvalankamaton, kunhan se on pölyämätöntä tekokuitua. Antistaattiseksi käsitellyt tekokuidut hylkivät pölyä ja ovat siksi helpompia puhdistaa.

Unohda nämä

  • Räsymatto, varsinkin löysäsidoksiset räsymatot voi unohtaa kokonaan allergiaperheissä.
  • Villaa tai pellavaa olevat karvalankamatot pöllyävät vielä muutaman pesunkin jälkeen.
  • Pitkäkuituisia karvalankamattoja on vaikea puhdistaa ja pitää täysin pölyttöminä.Lue myös:

    Uusimmat